Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προπαγανδίζουν τους «χορηγούς»

Με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να «ζυμώσει» στις συνειδήσεις την αντιδραστική «μετάλλαξη» του πολιτισμού σε εμπορικό προϊόν που θα παράγεται και θα διανέμεται με όρους καπιταλιστικής αγοράς, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης.

Στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ο υφυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού ως «ευελιξία» και «υπέρβαση των εμποδίων, όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατία» και να καταστήσει ως «μονόδρομο» για την οικονομική στήριξη του πολιτισμού, τους ιδιώτες.

«

Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας του πολιτισμού σε ό,τι αφορά την οικονομική υποστήριξή του. Η κυβέρνηση και το υπουργείο θα βρίσκονται πάντα παρόντες στην ενίσχυση κάθε αξιόλογης προσπάθειας (...) Θεωρώ λοιπόν ότι οφείλουμε ως πολιτεία να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, για εκείνους που επιθυμούν να συνεισφέρουν στον πολιτισμό, με τη δέουσα πάντα όμως σοβαρότητα. Η λογική της χορηγίας, αντιθέτως με όσα ακούγονται κατά καιρούς από αυτούς τους λίγους που διστάζουν πάντα εμπρός στο νέο, δεν είναι ξένη ως προς τον ψυχισμό μας και τη συλλογική μνήμη του λαού μας. Ο ελληνικός πολιτισμός, από τα βάθη των αιώνων, μεγαλούργησε, διασώθηκε και άνοιξε νέες διαδρομές έκφρασης με τη βοήθεια φωτεινών ανθρώπων που έξω από το πλαίσιο της πολιτείας, στάθηκαν αρωγοί και συνδημιουργοί ενός υψηλού πολιτιστικού αγαθού».

Ομολόγησε λοιπόν πως το «νέο» που λέει ότι φέρνει η ΝΔ, δεν είναι παρά ο πολιτισμός των «χορηγών», αυτών που «κερνούν», άρα και «παραγγέλνουν». Είναι ο πολιτισμός της οικτρής μειοψηφίας που καπηλεύεται την ανθρώπινη δημιουργία, την οικειοποιείται βίαια, με το «δικαίωμα» που της δίνει η επίσης βίαιη αρπαγή του πλούτου που δημιουργεί η εκμεταλλευόμενη εργατική τάξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο πολιτισμός «αποτελεί κτήμα και δικαίωμα των πολιτών. Η κυβέρνησή μας, το υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά θα υποστηρίξουμε το δικαίωμα του πολίτη αυτής εδώ της χώρας να αποκτήσει τη θέση του συνδημιουργού των εξελίξεων, αλλά και την οικοδόμηση ενός πολιτιστικού πλαισίου με κέντρο τον άνθρωπο για τον άνθρωπο». Δηλώνει ξεκάθαρα δηλαδή, πως στο επίκεντρο της πολιτιστικής πολιτικής της ΝΔ είναι η δημιουργία ακόμη καλύτερων συνθηκών για να μπορεί να ασυδοτεί ακόμη περισσότερο το «πολιτιστικό» κομμάτι του κεφαλαίου.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματισμού «σύμπραξη» με το κεφάλαιο (2007-07-29 00:00:00.0)
Υπουργείο Πολιτισμού «ΑΕ»... (2005-03-18 00:00:00.0)
Θα εξυπηρετηθούν μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα (2005-02-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού (2004-12-12 00:00:00.0)
Στο «άρμα» της Λισαβόνας ο πολιτισμός (2004-11-09 00:00:00.0)
Ολοι στο συλλαλητήριο... (2004-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ