Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΠΟ
Υπουργείο Πολιτισμού «ΑΕ»...

Στην «προσαρμογή» (και) του ΥΠΠΟ στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ όσον αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε αυτή να εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση μέσω του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ, όπως προκύπτει από τις προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, για τις αντιδράσεις στο σχέδιο του Οργανισμού.

Ο υφυπουργός συνέδεσε τον Οργανισμό με τις «κατευθύνσεις της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013», στους άξονες των οποίων εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η «ενίσχυση της στρατηγικής προσέγγισης του προγραμματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, με παράλληλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων μέσω εταιρικών σχέσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» και η «διεύρυνση της ικανότητας συνεργασίας δημόσιων - ιδιωτικών φορέων και κινητοποίησης (μόχλευσης) ιδιωτικών πόρων για τη συγχρηματοδότηση επενδύσεων». Δηλαδή, τη βαθύτερη υπαγωγή του δημόσιου τομέα, εδώ του πολιτιστικού, στις «ορέξεις» του κεφαλαίου.

Κατά τον υφυπουργό, το ΥΠΠΟ, με το νέο Οργανισμό (σ.σ. θα προωθηθεί ως νομοσχέδιο) «θα λειτουργεί ως "συντονιστής" της κοινωνίας στα πολιτιστικά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη και την αναπτυξιακή προοπτική τους», δηλαδή την εμπορευματοποίησή τους. Αλλωστε, οι παραχωρήσεις μνημείων στα μονοπώλια δείχνουν το τι εννοεί με τον όρο «ανάπτυξη» η κυβέρνηση. Ειδικά για το σύγχρονο πολιτισμό, «το κράτος διασφαλίζει τις πολιτιστικές υποδομές και ένα πλαίσιο θεσμών που ευνοούν τη δημιουργία, χωρίς όμως η πολιτεία να εμπλέκεται σ' αυτήν».

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την ίδρυση νέων υπηρεσιών και αλλαγές στον τρόπο διοίκησης, όπως και ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα αναφέρονται στον προϊστάμενο της προβλεπόμενης Περιφερειακής Υπηρεσίας Πολιτισμού, αντί του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας, όπως ισχύει σήμερα. Συγκροτείται επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού «για τα μείζονος σημασίας θέματα», χωρίς όμως να εξηγείται ποια θα είναι αυτά. Εκτός των ήδη υπαρχόντων Συμβουλίων (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων και τα Τοπικά -τώρα Περιφερειακά- Συμβούλια Μνημείων) ιδρύεται και ένα ακόμη για θέματα σύγχρονου πολιτισμού.

Συγκροτείται επίσης Γενική Διεύθυνση Μουσείων και δηλώνεται πως η αποκοπή των μεγαλύτερων αρχαιολογικών και βυζαντινών μουσείων από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ είναι «αναβάθμιση» που «αυξάνει το κύρος» τους και «παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες». Το γιατί «αυξάνεται το κύρος» αυτών των μουσείων με την αποκοπή τους από το κύριο «σώμα» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είναι ευνόητο, υπό το πρίσμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής: Στην πραγματικότητα, έτσι «στήνεται» η βάση για την «εισβολή» των ιδιωτών στα σημαντικότερα μουσεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ