Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΚΑΚΙ
Ποια στοιχεία το κάνουν ξεχωριστό

Πριν πολλά χρόνια στη χώρα μας αρκετός κόσμος ρωτούσε τι είναι το σκάκι. Πολλοί δε γνώριζαν ούτε την ύπαρξή του, άλλοι είχαν... ακούσει ότι είναι «τυχερό» παιχνίδι, ενώ η εύπορη και αριστοκρατική τάξη των λίγων, το θεωρούσε αποκλειστικά δικό της παιχνίδι και το αποκαλούσε Ζατρίκιον. Σήμερα, μετά από προσπάθειες και κόπους της ΕΣΟ, των Συλλόγων, των Ενώσεων, αλλά και πολλών μεμονωμένων σκακιστών, το σκάκι καταξιώθηκε και πήρε τη θέση του μέσα στον αθλητισμό, προσφέροντας στη νεολαία - και όχι μόνο - μια επωφελή και ενδιαφέρουσα πνευματική απασχόληση.

Το σκάκι διαθέτει όλα τα στοιχεία που έχουν αρκετές επιστήμες. «Ενας ικανός σκακιστής δε διαφέρει από την ικανότητα ενός φιλοσόφου ή ενός ποιητή» έλεγε ο μαθηματικός και φιλόσοφος Δρ Εμ. Λάσκερ. «Η ακρίβεια που χρειάζεται - συνεχίζει ο παγκόσμιος πρωταθλητής 1894-1921 - για να παιχτεί ένα δύσκολο φινάλε θυμίζει την ακρίβεια που χρειάζεται ένας μαθηματικός για να λύσει μια διαφορική εξίσωση ή ένα ολοκλήρωμα».

Οταν παίζεται μια φιλική παρτίδα, τότε, πράγματι, ο χαρακτηρισμός «παιχνίδι» αρμόζει στο σκάκι. Σε ένα μεγάλο τουρνουά ή σε ένα ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, τότε το σκάκι γίνεται τέχνη. Τότε ο σκακιστής αρχίζει να... ζωγραφίζει επάνω στη σκακιέρα. Ολη του η διαίσθηση και η έμπνευση αποτυπώνονται με τις κινήσεις των διαφόρων κομματιών. Ετσι δημιουργήθηκαν οι διάφορες ιστορικές παρτίδες, μια από τις οποίες είναι και αυτή του διαγράμματος, όπου ο αξέχαστος Νάιντορφ δημιούργησε και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο! 1... Αη4+ 2. ΡΧΑ Ιε5+ 3. ζΧΙ θ5+ ματ!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ