Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Διογκώνεται μαζί με τη λιτότητα

Μια ανάσα πριν τα 50 δισ. ευρώ και κοντά στο 40% του ΑΕΠ έφτασαν τα χρωστούμενα των νοικοκυριών στις τράπεζες. Αύξηση πάνω από 64% εμφανίζουν στο τελευταίο 12μηνο τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες ως αποτέλεσμα της πολύχρονης και πολύμορφης και μονόπλευρης πολιτικής σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μήνα Οκτώβρη του 2004 η αύξηση των λεγόμενων προσωπικών δανείων - σε σύγκριση με τον Οκτώβρη του 2003 - ξεπερνά το 64%.

Η έκρηξη για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, η οποία κατά κόρον διαφημίζεται από τις τράπεζες με διάφορες εμπορικές ονομασίες (όπως εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και ...πάει λέγοντας) καταδείχνει τη ζοφερή οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Πολύ περισσότερο γιατί τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια (για τα οποία δεν απαιτούνται δικαιολογητικά αγοράς) αξιοποιούνται από τα νοικοκυριά ακόμη και για την αποπληρωμή δόσεων από παλαιότερα δάνεια και υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί στις τράπεζες. Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι η λεγόμενη δανειακή ευημερία που τα προηγούμενα χρόνια άμβλυνε και δημιουργούσε ψευδείς εντυπώσεις για το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων τείνει πλέον να εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώριά της.

Από την άλλη πλευρά η εφαρμοζόμενη πολιτική εξυπηρετεί την αυξανόμενη αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζικών ομίλων, που με αυτό τον τρόπο, αλλά και με τη βοήθεια της τοκογλυφικής πολιτικής τους και της «άνωθεν» ασυδοσίας που έχουν εξασφαλίσει πετυχαίνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με ρυθμούς μέχρι και 15 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του 2004 η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) αύξησε τα υπερκέρδη της κατά 44%, η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) κατά 36,8%, η Πειραιώς κατά 34,1%, η Εθνική Τράπεζα κατά 25,3%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν το μήνα Οκτώβρη του 2004 προκύπτουν και τα εξής:

  • Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων προς τα νοικοκυριά βρίσκεται μια ανάσα πριν από τα 50 δισ. ευρώ, ποσό που θα έχει ξεπεραστεί μέχρι το τέλος του 2004. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2004 το συνολικό ύψος των καταναλωτικών - στεγαστικών και άλλων δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες είχαν φτάσει τα 48,9 δισ. ευρώ (από 38,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2003). Ετσι στο τελευταίο 12μηνο αυγάτισαν πάνω από 10 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 27,4%. Το μέγεθος της λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός ότι το ύψος του σημερινού δανεισμού βρίσκεται κοντά στο 40% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια με τα οποία τα εργαζόμενα νοικοκυριά επιχειρούν να φέρουν βόλτα τις ανάγκες της καθημερινότητας εκτοξεύτηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ (από 11,67 δισ. τον Οκτώβρη του 2003) με αύξηση 38,1%. Τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια έφτασαν σε 6,12 δισ. ευρώ (3,7 δισ. τον Οκτώβρη πέρσι) με αύξηση 64,2% και τα χρωστούμενα από πιστωτικές κάρτες σε 7,37 δισ. με αύξηση 23,5%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 31,4 δισ. ευρώ (25,56 δισ. πέρσι) με αύξηση 22,9%.
  • Ο δανεισμός των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 65,9 δισ. ευρώ με ποσοστό αύξησης 9,9%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβρη στο ιλιγγιώδες ύψος των 114,8 δισ. ευρώ. Ποσό που σε ετήσια αναγωγή ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βρίσκονται σε «καθυστέρηση» από τρεις μήνες και πάνω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ