Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γνωρίζετε, μάλλον, πως στις ΗΠΑ οι φυλακές έχουν γίνει αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης και κερδοσκοπίας. Οι φυλακές αυτές κατασκευάζονται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας τους. Το κράτος πληρώνει το συμφωνημένο ποσό ανά φυλακισμένο και, βέβαια, εξασφαλίζει τη σχετική «πελατεία». Στην πράξη, οι ιδιωτικές φυλακές είναι οι πλέον χειρότερες, από κάθε άποψη, καθώς οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες τους κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί - σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες - το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επεξεργάζεται την παραπέρα κλιμάκωση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων τομέων και δραστηριοτήτων, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του δημοσίου. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και ετοιμάζονται σχέδια παραχώρησης σε ιδιώτες κοινωφελών δραστηριοτήτων, όπως φυλακές, νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ. Η μορφή, με την οποία - όπως όλα δείχνουν - θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή είναι η «σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και οι «συμβάσεις παραχώρησης».

Αμφιβάλλει κανείς, μήπως, ότι η ενδεχομένη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει στα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα με αυτά των ιδιωτικών αμερικανικών φυλακών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ