Κυριακή 9 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η τακτική στη ζωή και στο σκάκι

Στην καθημερινή πραγματικότητα, η τακτική είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία όχι μόνο της ίδιας της ζωής μας, αλλά και πολλών άλλων πραγμάτων και λειτουργιών και μιλάμε πάντα για την ανθρώπινη, την λογική τακτική και όχι τη βρώμικη και την παράνομη τακτική... Μερικά παραδείγματα ανθρώπινης τακτικής, είναι το αίμα που θυσιάζει κάποιος δίνοντάς το σε έναν ασθενή, ή ένα μέλος του σώματός του, καθώς και η μικρή έκταση μερικών μέτρων δάσους που καίγεται σκόπιμα από τους πυροσβέστες, προκειμένου να σωθούν χιλιάδες στρέμματα χρήσιμου δάσους!

Οπως και στην καθημερινή ζωή, έτσι και στο σκάκι η τακτική είναι ένα αξιόλογο και χρήσιμο στοιχείο, το οποίο όμως πρέπει να μετράμε με ακρίβεια για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τακτικής στο σκάκι είναι αυτό της Κυριακής 26 Δεκέμβρη 2004 (η αθάνατη παρτίδα του Νάιντορφ) καθώς και το σημερινό παράδειγμα της αθάνατης θυσίας του Εμ. Λάσκερ στο Αμστερνταμ το 1899!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου παρατηρούμε μια, φαινομενικά, ισορροπημένη θέση και μάλιστα τον μαύρο να υπερέχει με ένα κομμάτι. Την κίνηση βέβαια, έχει ο λευκός και τότε παγκόσμιος πρωταθλητής (1894-1921), ο οποίος εκμεταλλεύεται άψογα την αρμονία των αξιωματικών του και με θαυμαστή δεξιοτεχνία καταφέρνει να βγάλει το μαύρο βασιλιά από την αμυντική του διάταξη με τη θυσία δύο αξιωματικών του. 1. ΑΧθ7+ ΡΧΑ 2. ΒΧΙθ5+ Ρη8 3. ΑΧη7! ΡΧΑ 4. Βη4+ Ρθ7 5. Πζ3 ε5 6. Πθ3+ Βθ6 7. ΠΧΒ ΡΧΠ 8. Βδ7 και 1-0!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ