Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα του πανεπιστημίου

Το μοντέλο του «Πανεπιστημίου σούπερ - μάρκετ», όπως φαίνεται δε βρίσκεται πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς όπως καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήδη δημοπρατήθηκε το πρώτο μαγαζί που θα λειτουργεί στη λέσχη του πανεπιστημίου και θα εμπορεύεται είδη κινητής τηλεφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοπρασία έγινε στις 20 Δεκέμβρη, δηλαδή όταν η πλειοψηφία των φοιτητών είχε φύγει από την πόλη για τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως είχε γίνει και με την απόφαση για τη λειτουργία μαγαζιών στη λέσχη που είχε παρθεί το καλοκαίρι. Αυτό έγινε, όπως καταγγέλλει η ΠΚΣ, γιατί οι αρχές του ιδρύματος και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που βάζουν πλάτη για τη στήριξη αυτών των επιλογών, γνωρίζουν ότι οι φοιτητές διαφωνούν και θα αντιδρούσαν. Εξάλλου με τις κινητοποιήσεις τους είχαν ακυρώσει την πρώτη προσπάθεια δημοπράτησης.

Με αφορμή τα μαγαζιά στη λέσχη, η ΠΚΣ σε σχετική της ανακοίνωση θυμίζει επίσης, την Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας που συστάθηκε και λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, τους πόρους του ιδρύματος από ενοίκια εστιών, ενοίκια κυλικείων κλπ. κι επισημαίνει ότι όλα αυτά, η προσομοίωση της λειτουργίας του πανεπιστημίου ως επιχείρηση που ενδιαφέρεται για εξασφάλιση εσόδων σε βάρος της επιστημονικής του δραστηριότητας, έχουν σκοπό «την υποταγή του πανεπιστημίου στις απαιτήσεις της αγοράς σε βάρος των λαϊκών αναγκών, της επιστήμης και του επιπέδου σπουδών».

Η αντίδραση των φοιτητών στη λειτουργία των εφτά περίπου μαγαζιών που προβλέπεται να λειτουργήσουν στη λέσχη (τουριστικό γραφείο, κομμωτήριο, μίνι μάρκετ κ.ά.), θα εκφραστεί και με την κινητοποίηση που προγραμματίζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των φοιτητών στα Γιάννενα, την Παρασκευή 14/1, στο χώρο της φοιτητικής λέσχης. Σύνθημα της κινητοποίησης θα είναι: καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο πανεπιστήμιο, όχι στη λειτουργία καταστημάτων, δωρεάν μεταφορά των φοιτητών. Αυτό το τελευταίο προκύπτει ιδιαίτερα μετά την αύξηση της τιμής του φοιτητικού εισιτηρίου από 1/1/2005 σε 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ που ήταν πριν τα Χριστούγεννα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ