Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στους δρόμους θα δώσουν απάντηση στο «διάλογο»
  • Συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 21 Γενάρη
  • Συναυλία φοιτητών και σπουδαστών στις 14 Γενάρη

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές μπροστά στην έναρξη του πολυδιαφημισμένου «εθνικού διαλόγου για την παιδεία» και μέσα από συλλογικές διαδικασίες αποφασίζουν για την απάντησή τους. Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών καλούν σε συλλαλητήρια σε κάθε πόλη την Παρασκευή 21 Γενάρη, που αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, του οργάνου που φαίνεται ότι θα ντύσει με το μανδύα της συναίνεσης τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια.

Αγωνιστικές διεργασίες προχωρούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπου τα αιτήματα επικεντρώνουν στην ανάγκη εφαρμογής Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, στην άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για το ΔΙΚΑΤΣΑ και τη Διά Βίου Μάθηση, που υποβαθμίζουν κατάφωρα τις σπουδές και τα πτυχία, στην ανάγκη να ορθωθεί ισχυρός φραγμός στις αλλαγές που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου. Πριν από την κινητοποίηση στις 21 Γενάρη, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν πολύμορφα.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Γενάρη, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιούν συναυλία, στη 1 το μεσημέρι, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας. Την ίδια μέρα, νωρίτερα, στις 12:30 το μεσημέρι, το Συντονιστικό των σπουδαστών έχει προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας, ενώ την Τρίτη 18 Γενάρη, οι σπουδαστές θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Καβάλας.

Αγωνιστικά και οι μαθητές

Κάλεσμα αγώνα και συντονισμού της πάλης με τους φοιτητές, απευθύνει στους μαθητές και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).

«Μετά τους δρόμους του Παρισιού και της Ρώμης που γέμισαν μαθητές, εμείς κατεβήκαμε στους δρόμους της Αθήνας. Φαίνεται πως το ευρωπαϊκό μοντέλο εκπαίδευσης που ετοιμάζουν, δε βολεύει κανένα μαθητή», επισημαίνει το ΣΑΣΑ στο κάλεσμά του και συνεχίζει: «Θα γεμίσουμε ξανά τις γειτονιές, τους δήμους, γιατί θέλουμε το μήνυμά μας να φτάσει παντού. Γιατί θέλουμε να πάρουμε πίσω τη μόρφωση και τη ζωή που μας στερούν. Θα συνεχίσουμε στους δρόμους. 21 Γενάρη ξεκινάει ο διάλογός τους. Να είμαστε έτοιμοι. Σε όλες τις πόλεις, κλείνουμε τα σχολεία μας, ξεχυνόμαστε στους δρόμους, με τους γονείς, τους φοιτητές και σπουδαστές, με όλους τους εργαζόμενους».

Ηδη το κάλεσμα του ΣΑΣΑ αγκαλιάστηκε από δεκάδες σχολεία που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση, για να διεκδικήσουν Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, που θα μορφώνει όλα τα παιδιά, που θα λειτουργεί δημοκρατικά. Που θα είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τους διευθυντές όπως στην περίπτωση του 4ου ΤΕΕ του Περιστερίου, όπου ο διευθυντής παρέδωσε στο 15μελές έγγραφο που αφορά τις καταλήψεις. Συγκεκριμένα θέλοντας να προλάβει απόφαση για κατάληψη του σχολείου, τούς υπενθύμισε ότι οι απουσίες θα είναι αδικαιολόγητες και ότι το σχολικό συμβούλιο «θα εξετάσει το ενδεχόμενο της συνδρομής των αρμόδιων αρχών», προφανώς επισείοντας την απειλή της γνωστής φασιστικού τύπου Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί κατάληψης ως ιδιώνυμου αδικήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ