Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην αφετηρία νέων αγώνων

Τα βασικά μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα καθόρισε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος

Eurokinissi

Η πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα, που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ τη χρονιά που πέρασε, βάζει τις ταξικές δυνάμεις μπροστά σε νέα, αυξημένα καθήκοντα και ευθύνες. Ευθύνες για μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική δράση στην υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ - την πρώτη για το νέο έτος - όπου συζητήθηκε ο απολογισμός της παρέμβασης του Πανεργατικού Μετώπου στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και καθορίστηκαν τα μέτωπα πάλης για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τόσο η εισηγητική τοποθέτηση, όσο και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν, ανέδειξαν την αναγκαιότητα, και τη νέα χρονιά, η δράση του ΠΑΜΕ να στοχεύσει πιο αποτελεσματικά στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, στην ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην όξυνση της ταξικής πάλης. Παράλληλα με την ισχυροποίηση του Πανεργατικού Μετώπου σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο, το ξεπέρασμα των αδυναμιών που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, τη βελτίωση της δουλιάς στους νέους εργάτες, στις γυναίκες και τους μετανάστες, το «χτίσιμο» νέων Γραμματειών, με προτεραιότητα στον πολιτισμό, στις γυναίκες και την υγιεινή και ασφάλεια.

Πολυμέτωπη δράση

Σε μια περίοδο έντασης της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας καθόρισε τα μέτωπα, στα οποία το ΠΑΜΕ καλείται το επόμενο διάστημα να οργανώσει πιο αποτελεσματικά τη δράση των εργαζομένων. Οπως τόνισε και εισηγητικά ο Γ. Μαυρίκος, η ακρίβεια και η λιτότητα, σε συνδυασμό με τις απολύσεις, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την ανεργία, αποτελούν ζητήματα αιχμής για τη δράση του ΠΑΜΕ και απαιτούν την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων, που θα αναδεικνύουν και θα συγκρούονται με τον πραγματικό υπαίτιο των προβλημάτων, που δεν είναι άλλος από την κυρίαρχη πολιτική.

Η Εκτελεστική Γραμματεία εκτίμησε ότι και οι ανατροπές στο ωράριο έρχονται σαν συνέπεια των γενικότερων αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα εργοδοτικά κέρδη και απαιτούν την άμεση απάντηση των εμποροϋπαλλήλων και συνολικότερα της εργατικής τάξης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αναδείχτηκε το καθήκον να παρέμβει το ΠΑΜΕ δυναμικά και να πρωτοστατήσει στον αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση της σταθερής εργασίας, της κυριακάτικης αργίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για κοινή πάλη με τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους, που η πολιτική της κυβέρνησης τούς σπρώχνει στον αφανισμό.

Αντίστοιχης σημασίας μέτωπο, που απαιτεί εγρήγορση από τις ταξικές δυνάμεις, είναι και αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης και των γενικότερων ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση, με «Δούρειο Ιππο» το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας - στην οποία μάλιστα η ΓΣΕΕ πρωτοστατεί με την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου - θα βρεθούν στην προμετωπίδα του αγώνα του ΠΑΜΕ το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης της εργατικής τάξης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες αναδείχτηκε από τη συζήτηση σαν ένα ακόμα σημείο αιχμής της δράσης του ΠΑΜΕ για τους επόμενους μήνες. Ο αταλάντευτος διεθνιστικός χαρακτήρας του ΠΑΜΕ αποφασίστηκε να ενισχυθεί, τόσο με την έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης προς την Κούβα, όσο και με τη βελτίωση της επαφής με τα ταξικά συνδικάτα όλου του κόσμου και κυρίως των Βαλκανίων.

Πλούσιος προβληματισμός

Η πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας βοήθησε στην πληρέστερη αποτίμηση των αγώνων, αλλά και στον καλύτερο σχεδιασμό της δράσης για το επόμενο διάστημα. Ο Π. Τσίρκας τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει το ΠΑΜΕ γερά πόδια μέσα στις μεγάλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, ενώ ο Χ. Σκεπετάρης εκτίμησε ότι με το προωθούμενο ωράριο η πλειοψηφία των μικρομάγαζων θα αφανιστεί.

Ο Χ. Κατσώτης μετέφερε την πλούσια εμπειρία από τις μάχες των ξενοδοχοϋπαλλήλων και παρουσίασε το αγωνιστικό πρόγραμμα του κλάδου για τους επόμενους μήνες. Η Μ. Τσαγκατάκη σημείωσε το μεγάλο κίνδυνο για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που ενέχει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου και η Σ. Λαμπούδη αναφέρθηκε στις μορφές με τις οποίες το ΠΑΜΕ μπορεί να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις σχεδιαζόμενες μαθητικές κινητοποιήσεις. Ο Δ. Κουμπούρης κατέγραψε τα θετικά βήματα στη δράση και τον προσανατολισμό των ταξικών δυνάμεων και τόνισε την ανάγκη να αναμετρηθεί το ΠΑΜΕ με τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις αδυναμίες του.

Ο Α. Τσόλης σημείωσε την αναγκαιότητα να πρωτοστατήσει το ΠΑΜΕ στην πάλη για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων και να αναδείξει πιο έντονα το αίτημα για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Ο Β. Πετρόπουλος τόνισε τη σημασία της συσπείρωσης των ανέργων σε ταξική κατεύθυνση και ο Φ. Κατσικαρώνης, αφού υπογράμμισε ότι η επιρροή του ΠΑΜΕ αυξήθηκε, μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσει οργανωτική υπόσταση σε όλους τους νομούς της χώρας με νέες τοπικές και κλαδικές Γραμματείες. Ο Θ. Ευθυμίου, τέλος, αναφέρθηκε στην πάλη του κλάδου των κλωστοϋφαντουργών και τον προγραμματισμό δράσης των ταξικών δυνάμεων στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ