Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ενιαία δράση ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο

Η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη να ξεσηκωθούν και ν' αντιδράσουν δυναμικά και σε συντονισμό εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι - αυτοαπασχολούμενοι, όλοι αυτοί των οποίων ετοιμάζεται και ο δικός τους «θάνατος» με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που προωθεί η κυβέρνηση, εκφράστηκε στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας.

Με αυτό το σκεπτικό που λέει πολύ απλά: δεν πάει άλλο, πρέπει να τιμωρήσουμε αυτή την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, κατέληξαν σε ένα πρώτο αγωνιστικό πλαίσιο που δίνει απάντηση στη νέα επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο, ΕΕ. Κι αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο ξεκινάει σήμερα, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 3.30 το μεσημέρι, για να καταθέσουν τα αιτήματά τους για κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις, ενάντια στη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετατροπή τους σε αορίστου, νομοθετική κατοχύρωση Κυριακής αργίας, 7ωρο, 35ωρο 5νθήμερο, κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.

Την αμέσως επόμενη Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα θα διοργανώσουν πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας, ενώ την Κυριακή 23 Γενάρη θα γίνει κοινή Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων του κλάδου με πρόταση και προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ξεκάθαρα τονίστηκε από όλους τους ομιλητές στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση με την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου στοχεύει και στην πλήρη απελευθέρωσή του, αλλά κυρίως στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο εμπόριο και στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα να τσακίσει όλους τους αυτοαπασχολούμενους σε όφελος των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών. Στην εισήγηση του ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, τόνισε ότι σωματεία, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να παλέψουν από κοινού για ν' ανατρέψουν την πολιτική της κυβέρνησης, να βγουν μπροστά επιθετικά και να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα. Ο Ν.Αβιλιώνης, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τόνισε ότι χρειάζεται κοινό μέτωπο όλων μας για να μπορέσουμε να παλέψουμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μας χτυπάει το ίδιο. Η θέση μας δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό των εργαζομένων. Ο Κ. Μυτιληνιού, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, δήλωσε τη στήριξη σε κάθε κινητοποίηση που θα αποφασίσουν και κάθε συντονισμό αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων. Η Μ. Τσαγκατάκη, από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων τόνισε ότι το ζήτημα της διεύρυνσης του ωραρίου είναι καθαρά πολιτικό και χτυπάει κατευθείαν στις εργασιακές σχέσεις και στην επιδίωξη να κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις. Η Σ. Λαμπούδη, από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, επισήμανε την ανάγκη να γίνει συνείδηση στις εργαζόμενες γυναίκες τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει κεφάλαιο και κυβερνήσεις για να διαμορφώσουν τη σημερινή πολιτική, να συσπειρωθούν στα σωματεία και να δυναμώσουν αυτό τον κοινό αγώνα. Τη στήριξη της Ομοσπονδία Λογιστών εξέφρασε ο πρόεδρός της Δ. Βαρελάς.

Την ίδια στιγμή που αποφασίζονταν αυτός ο κοινός αγώνας, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) στη χτεσινή της συνεδρίαση υπεραμύνθηκε το υφιστάμενο ωράριο που είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών κι έχει φέρει τις εργασιακές σχέσεις στο σημερινό επίπεδο και προκλητικά αποφάσισε να καλέσει όλα τα σωματεία του κλάδου να το υπερασπιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ