Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναζητώντας συναίνεση στις αναδιαρθρώσεις

Οι αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία και ο «εθνικός διάλογος», μέσω του οποίου επιχειρείται να προωθηθούν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

«Ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία θα αρχίσει ουσιαστικά από τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προ πολλών ετών, η χώρα μας και όπου δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι στόχος του διαλόγου είναι η εξασφάλιση συναίνεσης στην προδιαγεγραμμένη από την ΕΕ πορεία εμπορευματοποίησης της Παιδείας και υποταγής της στις ανάγκες της αγοράς μέσα από την προώθηση της κατάρτισης, της ακόμα πιο ταξικής Παιδείας, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που υπαγορεύει η Μπολόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της εξασφάλισης συναίνεσης σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, στο πλαίσιο της προώθησης μιας αντίληψης ότι η Παιδεία είναι υπόθεση εθνική και όχι ταξική. Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Διάλογος» ξεκινά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στις 21 Γενάρη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε συνολικά το ζήτημα του προγραμματισμού της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, την προώθηση των νομοθετημάτων που έχουν εξαγγελθεί με πρώτο εκείνο για τη διά βίου μάθηση, ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και θέματα συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

Ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε την «ποιότητα στην εκπαίδευση που είναι άλλωστε και ένα διεθνές σύνθημα», όπως είπε. «Αυτό αφορά βεβαίως στην αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων μας, ώστε αν δεν επιτυγχάνονται, να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα μέσα και γενικότερα σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα της Παιδείας και της εκπαίδευσης να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα», είπε η υπουργός. Παραπέμποντας, για μια ακόμα φορά, στις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, προκειμένου να αυξήσει την «ανταγωνιστικότητά» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ