Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ... ανάκαμψη τα «φέσια» στην αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο πρώτο τετράμηνο του 2000 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών αυξήθηκε κατά 3,35%και ανήλθε στα 126 δισ. δραχμές, ενώ στο ίδιο διάστημα χρεοκόπησαν 859 επιχειρήσεις.

Από το κακό στο χειρότερο βαίνει η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να αναθερμάνουν τα παγωμένα ταμεία, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές, ενώ άλλες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να αντέξουν τα οικονομικά βάρη, οδηγούνται σε κλείσιμο. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που αφορούν στους «δείκτες ασφυξίας» της αγοράς, δηλαδή στις ακάλυπτες επιταγές, στις απλήρωτες συναλλαγματικές και στις πτωχεύσεις - αιτήσεις και κηρυχθείσες - του τετραμήνου Γενάρη-Απρίλη 2000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤ, τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές παρουσιάζουν στο σύνολό τους αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 1999. Επίσης, στο τετράμηνο του 2000 έκλεισαν εκατοντάδες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, με βάση το μηνιαίο δελτίο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο διάστημα Γενάρη-Απρίλη 2000:

  • Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών έφτασε συνολικά στα 126 δισ. δρχ. έναντι 121,9 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 1999, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,35%. Αναλυτικότερα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 29,5 δισ., ενώ οι ακάλυπτες επιταγές σε 96,4 δισ. δρχ.
  • Οι επιχειρήσεις οι οποίες οδηγήθηκαν σε κλείσιμο εξαιτίας των ασήκωτων οικονομικών βαρών, που συσσωρεύει η ασκούμενη πολιτική της ενίσχυσης της θέσης των μονοπωλίων και των πολυεθνικών σε βάρος των ντόπιων μικρών επιχειρήσεων, και της αδυναμίας του καταναλωτικού κοινού να «ζεστάνει» τα ταμεία, ήταν συνολικά το τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη 859. Από αυτές οι 605 είναι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση, ενώ οι 254 κήρυξαν πτώχευση. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, στο διάστημα αυτό πάνω από οκτώ επιχειρήσεις τη μέρα οδηγούνταν στο αδιέξοδο του «λουκέτου». Βέβαια, σ' αυτές θα πρέπει να προστεθούν και εκατοντάδες ακόμη επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν την επίσημη διαδικασία πτώχευσης και δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ