Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Πατέντες» εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών

Συμβιβαστικά τερτίπια για τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι η κυβέρνηση παλεύει τάχα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στην επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος για το βαμβάκι, λάνσαρε προχτές ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης.

Ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το μόνο αρνητικό στη νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για το βαμβάκι είναι η αύξηση του συντελεστή συνυπευθυνότητας από 0,5 σε 0,6. Και... βρήκε τη λύση: Ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί από κοινού με την Ισπανία «ενδιάμεση συμβιβαστική πρόταση», ώστε να παραμείνει ο συντελεστής συνυπευθυνότητας στο 0,5 για κοινοτική παραγωγή μέχρι 1.600.000 τόνους (1.200.000 Ελλάδα και 400.000 Ισπανία) και από κει και πάνω να αυξηθεί ο συντελεστής συνυπευθυνότητας στο 0,6. Ο Γ. Ανωμερίτης, για να δώσει και επισημότητα στη μεσοβέζικη αυτή πρόταση, είχε χτες συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας με εκπροσώπους της επαγγελματικής συνεταιριστικής οργάνωσης βάμβακος της Ισπανίας και το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από ό,τι φάνηκε χτες, η πρόταση αυτή γίνεται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για την «τιμή των όπλων», ώστε να συγκαλυφτεί κάπως η πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης στις αντιαγροτικές επιταγές των Βρυξελλών. Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε τεχνηέντως να εμφανίσει ως κυβερνητική επιτυχία το ότι δε θα συζητηθεί στα δύο επόμενα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για το βαμβάκι.

Η ουσία πάντως είναι ότι η όλη πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας αποσκοπεί στον εκ νέου εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών. Γιατί ακόμα και στην απίθανη περίπτωση να γίνει δεκτή η εμφανιζόμενη ως ενδιάμεση συμβιβαστική πρόταση, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν βαρύτατο πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Επιπλέον, η κυβέρνηση ούτε που σκέφτεται να θέσει θέμα για κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή και τη χρηματοδότηση, καθώς και των προστίμων συνυπευθυνότητας, όπως άλλωστε ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας.

Εκτός των παραπάνω, η κυβερνητική υποκρισία φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Γεωργίας δηλώνει πως θα πάει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες την πρόταση κανονισμού για το βαμβάκι σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών, τη στιγμή που την έχει αποδεχτεί προκαταβολικά, θέτοντας ήδη σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για... περιβαλλοντικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ