Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα καθίζηση στη χωματερή Ανω Λιοσίων

Αποτέλεσμα της μεγάλης συσσώρευσης σκουπιδιών στην υπερκορεσμένη χωματερή. Σημαντικούς κινδύνους διατρέχουν οι εργαζόμενοι

Σε μεγάλο ύψος συσσωρεύονται πλέον αναγκαστικά τα σκουπίδια στην υπερκορεσμένη χωματερή
Σε μεγάλο ύψος συσσωρεύονται πλέον αναγκαστικά τα σκουπίδια στην υπερκορεσμένη χωματερή
Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, μετά και τη χτεσινή υποχώρηση απορριμμάτων, συνολικού όγκου 2.500 κυβικών μέτρων. Συγκεκριμένα, γύρω στις 11 το πρωί, μια επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων υπέστη καθίζηση και όπως λένε στο «Ρ» οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Οπως επισημαίνει ο Γ. Σπιθουράκης, από το ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου του ΕΣΔΚΝΑ, «ο ΧΥΤΑ πλέον έχει κορεστεί. Με δεδομένη τη στενότητα των χώρων που υπάρχουν για την εναπόθεση των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα τεράστια - λόγω του υπερκορεσμού της χωματερής - ύψη που χρειάζεται να ανεβούν τα απορριμματοφόρα για να αφήσουν τα σκουπίδια, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους». Συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί, οι κίνδυνοι κατακρημνίσεων και καθιζήσεων, είναι σε καθημερινή βάση για τους εργαζόμενους στο ΧΥΤΑ, αλλά και τους εργαζόμενους των Δήμων, που πηγαίνουν τα απορρίμματα στη χωματερή.

Υπενθυμίζεται πως ο ΧΥΤΑ δέχεται 5.500 τόνους σκουπιδιών καθημερινά και παρά τις υποσχέσεις, τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα του υπερκορεσμού έγινε και μια μαζική κατολίσθηση, στο προηγούμενο τμήμα του ΧΥΤΑ, στις 10 Μάρτη του 2003 καταστρέφοντας τον υποσταθμό του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις είναι πως αν και εξαγγέλθηκε η δημιουργία νέας χωματερής στο Δήμο Φυλής - γεγονός που βρίσκει το ΚΚΕ ριζικά αντίθετο - εντούτοις ακόμη και αυτή η εξαγγελία δεν προχώρησε επί της ουσίας.

Ομως, και ενώ ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, είναι πλέον υπερκορεσμένος, η κυβέρνηση δεν έχει καν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των νέων χωματερών! Και σε αυτό το σημείο τεράστια είναι η ευθύνη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, με την οποία η αρμοδιότητα της κατασκευής του μεταβιβάζεται από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής. Με αυτό τον τρόπο οι διοικήσεις της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), του ΕΣΔΚΝΑ και η κυβέρνηση συμφώνησαν στην ακόμη παραπέρα απαξίωση του δεύτερου και στη βήμα προς βήμα συκοφάντηση του έργου του και την τελική απαξίωσή του.

Ολα αυτά, προφανώς, δε θα μπορούσαν παρά να έχουν ως αποτέλεσμα, τη χειροτέρευση της κατάστασης στον ήδη υπάρχοντα ΧΥΤΑ, γεγονός που εντείνει τις συνέπειες σε βάρος των κατοίκων των δήμων της γύρω περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ αναφορικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για την είσοδο ιδιωτών στην πολύ κερδοφόρα «επιχείρηση» της διαχείρισης των απορριμμάτων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ