Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Απαιτείται άλλη πορεία

Τοποθετήσεις συμβούλων της διοίκησης της ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν παρεμβάσεις από συμβούλους της διοίκησης, για την πορεία που πρέπει να πάρει η ΕΓΣΣΕ ώστε να είναι προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Μακροχρόνια κοινή πλεύση»

Οξεία κριτική στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ άσκησε ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης, καταγγέλλοντας ότι έχουν μακροχρόνια κοινή πλεύση. Μιλώντας ειδικότερα για τη στάση της ΑΠ κατήγγειλε ότι «έχει πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο και έχει στηρίξει τη Λευκή Βίβλο, την ΟΝΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα προγράμματα σύγκλισης. Παράλληλα με πολύ μεγάλη ευκολία υπογράφει διακηρύξεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όταν σε κλάδους στελέχη της δέχονται να προχωρήσουν». Μιλώντας ακόμα για τη στάση της ΑΠ απέναντι στο ασφαλιστικό τόνισε ότι είναι κοινή με των υπόλοιπων παρατάξεων στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στο νόμο 2084, στο ΕΚΑΣ κ.ά. Καταλήγοντας ο Γ. Σταυρόπουλος σημείωσε ότι «η παράταξη του ΣΥΝ από την άλλη προσπαθεί να καλλιεργήσει την αντίληψη και την ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι η ΓΣΕΕ μπορεί να αλλάξει ρότα».

Να αναδιοργανωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα

Ο Αλέκος Τσώλης, μέλος της διοίκησης, μιλώντας για τη σημερινή οικονομική κατάσταση επισήμανε ότι «έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του φιλελευθερισμού με ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμένη εισοδηματική πολιτική χωρίς τέλος, που μετά την ΟΝΕ θα σκληρύνει, ενώ έτοιμη είναι η "προκρούστεια κλίνη" του Σπράου για το ασφαλιστικό. Ακόμα επιχειρείται η αλλαγή στο εργασιακό μοντέλο με εφαρμογή της μερικής απασχόλησης χωρίς συμβάσεις και δικαιώματα για τους εργαζόμενους».

«Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, συνέχισε ο Α. Τσώλης, η εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος συνεχίζει να είναι πολύ άσχημη. Τα άλλοτε ισχυρά συνδικάτα έχουν μετατραπεί σε ημικρατικούς οργανισμούς και όποιος μιλάει για αγώνες υπάρχει φόβος να θεωρηθεί μέχρι και ύποπτος εγκλήματος. Υποστηρίζουν ότι η βάση δε θέλει αγώνες. Για να θελήσει όμως πρέπει οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος να πάρουν κατάλληλες αποφάσεις τον κατάλληλο χρόνο. Είναι αδύνατο όμως να αλλάξουν γραμμή οι σημερινές ηγεσίες. Γι' αυτό, Θα πρέπει να αναδιοργανωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα συντονισμένα με οργανωτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενος τέλος, στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είπε ότι «ενότητα που οδηγεί στην ανεργία, στους μισθούς πείνας, στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γι' αυτό πρέπει να επιχειρηθεί αναδιάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Να φτιαχτούν νέα αγωνιστικά συνδικάτα που θα αντικαταστήσουν παλιά κουρασμένα και κυρίως συμβιβασμένα».

Σε άλλη βάση η ΕΓΣΣΕ

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της διοίκησης, μιλώντας για τα ημερομίσθια των εργαζομένων καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία σημείωσε πως «τα κατώτατα ημερομίσθια έχουν χάσει πάνω από το 20% της αξίας τους, ενώ από τους 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενους τα 2,6 εκατομμύρια δηλώνουν εισόδημα 1,5 εκατομμύρια. Το 60% των φορολογούμενων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας». Αναφερόμενος στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι δεν υπογράφονται πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων από αυτά της ΕΓΣΣΕ. «Καμία συλλογική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμα, καθώς οι εργοδότες περιμένουν σε τι ποσοστό θα συμφωνήσει ο ΣΕΒ για να δώσουν ανάλογες χαμηλές αυξήσεις».

Στο θέμα της ΕΓΣΣΕ επισήμανε ότι αυτή «έχει και την πλευρά των εργασιακών σχέσεων που καταδικάζει τους εργαζόμενους με σύμφωνα εμπιστοσύνης και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπάρχουν 600.000 άνεργοι και άλλοι τόσοι υποαπασχολούμενοι. Η ΕΓΣΣΕ πρέπει να μπει σε διαφορετικά βάση, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει διάθεση κι αυτό σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση για τους εργαζόμενους στο μέλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στην πάλη για νέα ΕΓΣΣΕ (2012-12-21 00:00:00.0)
Απαιτούνται ισχυροί ταξικοί αγώνες (2004-02-26 00:00:00.0)
Πλατύ κάλεσμα για νέους αγώνες (2001-12-04 00:00:00.0)
Συνέχεια μιας γενικευμένης επίθεσης (2001-09-06 00:00:00.0)
Αντίσταση στο ξεπούλημα δικαιωμάτων! (2000-05-18 00:00:00.0)
Αναγκαίες οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2000-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ