Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
«Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας»

Διαψεύδουν κατηγορηματικά κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, βάσει των οποίων τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 και συνεπώς ακύρωσης της διαδικασίας μετατροπής σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων συμβασιούχων του Δημοσίου που αποδεδειγμένα πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το θέμα προέκυψε ύστερα από γνωστοποίηση της Απόφασης της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 3051/2002, που ψηφίστηκε επί υπουργίας της Β. Παπανδρέου. Οι διατάξεις αυτές παρέτειναν κατά δύο μήνες την προθεσμία υποβολής αίτησης συμβασιούχων του δημοσίου για κατάταξή τους σε οργανικές θέσεις αορίστου χρόνου όπως προέβλεπε ο νόμος 2839 του 2000. Οι ανώτατοι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση δεν επιτρέπεται η διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων όπως την προέβλεπε ο νόμος του 2000 γιατί κάτι τέτοιο προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος (σε συνδυασμό με το άρθρο 118).

Η ανωτέρω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη) ερμηνεύτηκε από μερίδα του Τύπου ως πρόκριμα και για το ΠΔ, το οποίο όμως έχει εγκριθεί και ως προς τη συνταγματικότητά του από σχήμα Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σχολιάζοντας τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για «συνήθεις εκπροσώπους παραπληροφόρησης στα θέματα των συμβασιούχων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ