Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι Θέσεις της ΚΕ, για το 17ο Συνέδριο καθορίζουν ως κεντρικό καθήκον την ισχυροποίηση του Κόμματος. Πιστεύω πως δεν υπάρχει κομμουνιστής ή πραγματικός οπαδός του ΚΚΕ που να διαφωνεί μ' αυτό το στόχο.

Η ισχυροποίηση του Κόμματος επιβάλλεται από τις περίπλοκες και δύσκολες συνθήκες της εποχής μας κι από την ίδια τη φύση του. Το ΚΚΕ είναι Κόμμα μαρξιστικό, επαναστατικό που αγωνίζεται για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, για την αντικατάσταση του καπιταλισμού με το σοσιαλισμό. Αυτό απαιτεί να συνδέει συνεχώς όλο και πιο πολύ, πιο γερά την επαναστατική θεωρία του με την πράξη. Ετσι το Κόμμα γίνεται πιο ισχυρό, κάθετα και οριζόντια, σ' όλο το μήκος και πλάτος της χώρας και εκπληρώνει καλύτερα τους στόχους του.

Η ισχυροποίηση του Κόμματος είναι καθήκον περίπλοκο, δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, χρειάζεται συνεχή οργανωτική, πολιτική, οικονομική και ιδεολογική πάλη. Εγώ θα αναφέρω μόνο μερικές σκέψεις μου που σχετίζονται με την ιδεολογική δουλιά, η οποία, κατά την άποψή μου, πρέπει να έχει, σήμερα, τις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:

α. Το Κόμμα να εξοπλίσει πιο πολύ και πιο βαθιά όλα τα μέλη και τα στελέχη του με τη μαρξιστική -λενινιστική θεωρία, να πάρει μέτρα για τη γνώση και δημιουργική αφομοίωσή της, ώστε τα μέλη και τα στελέχη του να αποκτήσουν τις ικανότητες και τα κριτήρια, για να κατανοήσουν και ερμηνεύσουν σωστά τα γεγονότα και τα φαινόμενα της εποχής μας, τη στρατηγική και τακτική, την πολιτική του ΚΚΕ, να αποκτήσουν κομμουνιστική ηθική συνείδηση, πίστη και αφοσίωση στις αρχές της κοσμοθεωρίας, στα ιδανικά μας και να γίνουν ακαταμάχητοι αγωνιστές γι' αυτά τα ιδανικά.

Η πίστη και αφοσίωση αυτή υποθέτει και την υπεράσπιση της κοσμοθεωρίας μας, την αντιπαράθεση αυτής με την αστική ιδεολογία, την ανάδειξη, με τεκμηριωμένα, επιστημονικά επιχειρήματα, της ανωτερότητας, της υπεροχής της, την καταπολέμηση κάθε παραχάραξης, διαστρέβλωσης και παρέκκλισης από τις αρχές της, ξεσκέπασμα του αντιλαϊκού, αντιδραστικού αντικομμουνιστικού χαρακτήρα όλων των αστικών και σοσιαλ-ρεφορμιστικών ρευμάτων και ιδεολογημάτων της αστικής τάξης και των κυρίαρχων πολιτικών της δυνάμεων.

Σε προεκλογική συγκέντρωση σε καφενείο της Χρυσούπολης (Περιστέρι), η βουλευτής μας σ. Λ. Κανέλλη υπογράμμιζε την πίστη - αφοσίωση των κομμουνιστών στο μαρξισμό - λενινισμό, στην πολιτική του ΚΚΕ, αποκρούοντας την κατηγορία της απομόνωσης και του δογματισμού. Οι κομμουνιστές, είπε «μουλαρώνουν», η πίστη -αφοσίωση τα ιδανικά του σοσιαλισμού -κομμουνισμού τους δίνει κουράγιο, θάρρος, αυταπάρνηση, για να ξεπεράσουν όποιες δυσκολίες κι αν συναντήσουν, τους κάνει να μένουν ακλόνητοι στις αρχές και πεποιθήσεις τους.

Νομίζω πως αυτή είναι μόνο η θετική πτυχή του «μουλαρώματος» των κομμουνιστών. Υπάρχει όμως και μια αρνητική του πτυχή. Η αστική τάξη, με τα πολλά μέσα που διαθέτει, με την πολιτική δημαγωγία της, τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της πραγματικότητας, της αλήθειας, με την εξαγορά συνειδήσεων, το ρουσφέτι, κ.ά. κατάφερε να κλονίσει την πίστη ορισμένων αγωνιστών, αριστερών κομμουνιστών, κατάφερε να τους «μουλαρώσει», να τους περάσει το καπίστρι και να τους πάει να πιουν νερό σε άλλη βρύση, σ' αυτήν του ιδεαλισμού, του αντικομμουνισμού, της παγκοσμιοποίησης και της συναίνεσης, τους έκανε αντίπαλους του μαρξισμού - λενινισμού, του Κόμματος. Η ζωή απ' αυτό το «μουλάρωμα», όπως γνωρίζουμε, είναι μεγάλη. Χρειάζεται, λοιπόν, μελέτη, μόρφωση, επαγρύπνηση, αγώνας σκληρός.

β. Είναι σημαντικό να επεκτείνουμε και να δυναμώσουμε την ιδεολογική μας δουλιά στην εργατική τάξη, την πιο επαναστατική τάξη που ιστορική της αποστολή είναι να γίνει νεκροθάφτης του καπιταλισμού.

Οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, πρέπει να κατανοήσουν ότι η δύναμή τους είναι μεγάλη, ακατανίκητη, ότι αυτοί παράγουν τα πλούτη που τα καρπώνονται οι λίγοι, να κατανοήσουν την ουσία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, πως, όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αυτοί δε θα απολαμβάνουν παρά φτώχεια, δυστυχία, ανεργία, αμορφωσιά, εξαθλίωση. Ο λαός μας πρέπει να χειραφετηθεί από τον αμερικάνικο τρόπο ζωής, από την απραξία, το φόβο, τη μοιρολατρία, τις διάφορες αυταπάτες, να καταλάβει πως ο δρόμος για καλύτερη, υλική και πνευματική ζωή δεν είναι η ΕΕ, η παγκοσμιοποίηση, η συναίνεση, αλλά η πάλη για το σοσιαλισμό, υπό την καθοδήγηση ενός ισχυρού ΚΚΕ.

Πριν από τις τελευταίες εκλογές, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στα απλά ελληνικά, σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», υιοθετώντας τη θεωρία της «κοινωνίας των πολιτών», ρωτούσε: τι θέλουν οι πολίτες της χώρας; και απαντούσε: θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση για να κυβερνήσει τη χώρα και μια αντιπολίτευση δυνατή που να την ελέγχει, δηλαδή δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Συμπέρασμα: Τα άλλα κόμματα περισσεύουν, δε χρειάζονται. Επίσης, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», δημοσιογράφος - ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναφερόμενος στην αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ρωτούσε: Ποιοι είναι ενάντια στην αναγραφή; Και απαντούσε: Οι άθεοι! Ποιοι είναι οι άθεοι; Οι κομμουνιστές! Τι ποσοστό παίρνουν στις εκλογές οι κομμουνιστές; 5%. Συμπέρασμα: Η πλειοψηφία δε θα υποταχτεί στη μειοψηφία!

Για όλα αυτά δεν είδα στον Τύπο μας, καμία απάντηση, δε ρώτησε κανείς τους κυρίους αυτούς να μας πουν: Συμβιβάζεται ο δικομματισμός με τη δημοκρατία για την οποία κόπτονται; Τι είναι ο αθεϊσμός; Πότε εμφανίστηκε; Μόνο οι κομμουνιστές είναι άθεοι; Ολοι οι κομμουνιστές είναι άθεοι; Ταυτίζεται ο μαρξισμός με τον αθεϊσμό; Επιθυμούν ή όχι το διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας;

γ. Σημαντική κατεύθυνση της ιδεολογικής μας δουλιάς πρέπει να είναι η μαρξιστική - λενινιστική μόρφωση των μελών και στελεχών της ΚΝΕ, όλης της νεολαίας, μαθητικής, σπουδάζουσας κι ιδιαιτέρως της εργατικής. Η ΚΝΕ και η νεολαία είναι το μέλλον του ΚΚΕ και της χώρας μας. Η νεολαία μας διψάει για γνώση και χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Συζητώ συχνά με μαθητές, με απόφοιτους Λυκείου, διαπιστώνω ότι δεν τους λείπουν οι πνευματικές ικανότητες, τους λείπουν όμως οι απαραίτητες γνώσεις. Απόφοιτος Λυκείου που προετοιμαζόταν για εξετάσεις σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο δε γνώριζε διαφορές, πχ. ανάμεσα: στο αγαθό, προϊόν, εμπόρευμα, χρήμα και κεφάλαιο, τιμή και αξία των εμπορευμάτων, κ.ά. Δε φταίνε τα παιδιά, αλλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα!

Είναι επείγουσα ανάγκη η ΚΕ του Κόμματος και η ιδεολογική επιτροπή, σε συνεργασία με το ΚΣ της ΚΝΕ να καταρτίσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο μαρξιστικής - κομμουνιστικής μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης της νεολαίας.

δ. Το Κόμμα μας να ασχοληθεί περισσότερο και να οργανώσει την επιστημονική έρευνα και μελέτη, με γνώμονα τις αρχές του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, σημαντικών προβλημάτων, μεγάλης θεωρητικής και πρακτικής σημασίας γι' αυτό, για τη στρατηγική και ταχτική του, την πολιτική του δράση, προβλήματα όπως: Οι αιτίες της νίκης της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού, - η κρίση που μαστίζει το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και το ξεπέρασμά της, - οι ιδιαιτερότητες της σοσιαλιστικής επανάστασης και των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής, - η διαλεκτική σχέση αντικειμενικού και υποκειμενικού παράγοντα στις σημερινές συνθήκες της ταξικής μας πάλης, - η διαλεκτική σχέση πατριωτισμού, διεθνισμού, - μελέτη της προοδευτικής, σοσιαλιστικής και μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα, κ.ά.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Κώστας Κατσιαμάνης

Πετρούπολη Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ