Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μέλισσα»: «Contemporary Greek Artist» (Νέα, πανόδετη, επίτομη έκδοση στα αγγλικά, η οποία παρουσιάζει το έργο 188 ζώντων και διακεκριμένων Ελλήνων και Κυπρίων εικαστικών καλλιτεχνών. Η έκδοση, βασισμένη στο πολύτιμο για την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, τετράτομο «Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών» της «Μέλισσας», ενημερωμένη με νέα στοιχεία και εμπλουτισμένη και με νέα λήμματα και με συμπληρωμένα τα αρχικά κείμενα του «Λεξικού», καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα και όλες τις μορφές της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Η εξέλιξη του έργου κάθε καλλιτέχνη περιγράφεται και αναλύεται από διακεκριμένους ιστορικούς και κριτικούς Τέχνης. Τα κείμενα μεταφράστηκαν από τέσσερις ειδικευμένους στην Ιστορία της Τέχνης αγγλομαθείς. Επιστημονικοί σύμβουλοι - επιλογή κειμένων Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος - Κατερίνα Κοσκινά. Επιστημονική επιμέλεια Ελενα Χαμαλίδη).

-- «Παπαδήμας»: Κλοντ Μοσέ «Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Αθανάσιος Στεφανής, δ'. Μελέτη της γνωστής Γαλλίδας καθηγήτριας της αρχαίας Ιστορίας, για τη διπλά καταπιεσμένη θέση της αρχαίας Ελληνίδας).

-- Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς: Στέλιος Αγ. Παπαδόπουλος «Ανθρωπολογικά - Μουσειολογικά (μικρά μελετήματα)» (560 σελίδες, κριτικά μελετήματα για τη σπουδή, δημιουργία και διαχείριση του νεοελληνικού πολιτισμού στους τομείς της πολιτισμικής ανθρωπολογίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσειολογίας, ώστε να υπερβούν τις εκπαιδευτικές ανεπάρκειες της σημερινής διαχείρισής τους. Ο συγγραφέας της μελέτης, επηρεασμένος από τη γαλλική ιστορική σχολή και την αγγλόφωνη βιβλιογραφία, διηύθυνε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας, το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα της ΕΤΒΑ και είναι ερευνητής της προβιομηχανικής τεχνολογίας, της νεοελληνικής επιγραφικής, αρχείων, μουσειακών συλλόγων και μοναστηριακών σκευοφυλακίων).

-- «Σαββάλλας»: Αντρέ Μπερνάρ «Ο δρόμος προς την Ολυμπία (το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων)» (μετάφραση Ανδρέας Παππάς, επιμέλεια - γλωσσάρι, παράρτημα Γ. Χρ. Σακελλαριάδη. Μεγάλου σχήματος, πλούσια και καλαίσθητα εικονογραφημένη με αρχαία έργα τέχνης, 300 σελίδων, μελέτη του διακεκριμένου ελληνιστή και λατινιστή, για τους αθλητικούς αγώνες, με παραπομπές σε αρχαία κείμενα που αφορούν στη γενικότερη πνευματική, καλλιτεχνική και αθλητική παιδεία των ποικίλων μορφής αρχαίων αγώνων).

-- «Πατάκης»: Νόρμπερτ Γκόλουχ «Τι ξέρω για το λιμάνι» και «Τι ξέρω για το συνεργείο αυτοκινήτων» (εικονογράφηση Χέλμουτ Κόλαρς, μετάφραση Ιωάννα Μεϊτάνη. Χρήσιμα βιβλία για προσχολικής ηλικίας παιδιά).

-- Ματίνα Σιάκη «Παιχνίδια για όλες τις εποχές» (δύο βιβλία με παιχνίδια, το ένα για παιδιά 4-6 ετών και το άλλο για 6-8 ετών. Εικονογράφηση Πέγκυ Φούρκα).

-- «Καστανιώτης»: Παύλος Μάτεσις «Μύρτος» (νέο μυθιστόρημα του διακεκριμένου δραματουργού, πολυμεταφρασμένου πεζογράφου και μεταφραστή). Παύλος Πατσούκας «Η ένατη γέφυρα» (μυθιστόρημα). Μίνα Μαχαιροπούλου «Μπροστά στον καθρέφτη» (μαρτυρία - συζήτηση με νέους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη).

-- «Διογένης»: Γεώργιος Δελής «Τα Λυρικά» (β' έκδοση των ποιημάτων του διεθνώς καταξιωμένου καθηγητή Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, βραβευμένου δημοτικιστή ποιητή, γεννημένου το 1870 στη Βραΐλα Ρουμανίας, Γ. Δελή. Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το θάνατό του - 1954). Με την ίδια ευκαιρία επανακυκλοφόρησε και ο τόμος «Γεώργιος Δελής - Μελέτες και κρίσεις για το έργο του», ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα των Παλαμά, Σικελιανού, Ξενόπουλου, Φ. Πολίτη, Β. Βαρίκα, Π. Νιρβάνα, Η. Βενέζη, Π. Χάρη, Α. Καραντώνη, Α. Θέρου κ.ά. για την ποίηση του Γ. Δελή).

-- «Σάκκουλας»: Στη σειρά «Δίκαιο και Κοινωνία στον 21ο αιώνα» κυκλοφόρησαν: Εμμανουέλα Δούση - Απόστολος Παπατόλιας «Το διεθνές ποινικό δικαστήριο» (πρόλογος Γ. Παπαδημήτρη, μελέτη) και «Νέες τεχνολογίες και συνταγματικά δικαιώματα» (συλλογική μελέτη, πρόλογος Ν. Αλιβιζάτου).

-- Κώστας Θεοφάνους «Κύκλοι επάλληλοι (ποιήματα, μεταφράσεις, μελοποιήσεις)» (ποιήματα του πολυγραφότατου ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή κλασικών συγγραφέων. Εκδόσεις «Λιμάνι»).

-- Ελένης Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου «Υφαίνοντας τον άνεμο» (ποιήματα, «Εκδόσεις των Φίλων», 2004).

-- «Ωκεανίδα»: Ρόδης Ρούφος «Χρονικό μιας σταυροφορίας» (επανέκδοση της μυθιστορηματικής τριλογίας του Ρ. Ρούφου, σ' έναν τόμο. Η τριλογία περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα «Η ρίζα του μύθου», «Πορεία στο σκοτάδι», «Η άλλη όχθη», τα οποία διαδραματίζονται στην κατοχή και τον εμφύλιο).

-- Αννα Μενέντες «Ερωτευμένη με τον Τσε» (μετάφραση Γιάννης Σπανδωνής, μυθιστόρημα, με θέμα τον έρωτα μιας Κουβανής για τον Τσε Γκεβάρα, εικονογραφημένο με φωτογραφίες του Τσε).

-- «Ροές»: Λεονίντ Αντρέγιεφ «Η άβυσσος (και άλλα διηγήματα)» (μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου).

-- «Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 125, 126, 127, 128).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-01-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-02-11 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2003-07-12 00:00:00.0)
Ποίηση - παγκόσμια κληρονομιά (1999-06-24 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ