Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Αγρα»: Μετά τον Α΄και Β΄ τόμο με ποίηση αρχαίων λυρικών ποιητών, ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, μελετητής της λογοτεχνίας και ποιητής Γιάννης Δάλλας, μετέφρασε, προλόγισε και σχολίασε κι άλλους αρχαίους ποιητές. Ετσι ο Γ΄ τόμος, αυτού του μεταφραστικού άθλου, που τιτλοφορείται «Ελεγειακοί», περιλαμβάνει ελεγειακά ποιήματα των Τυρταίου, Μίμνερμου, Σόλωνα, Θέογνη, Ξενοφάνη, δέκα ελασσόνων ποιητών και «αδέσποτα», δηλαδή αγνώστων ποιητών στιχουργήματα. Ο Δ΄ τόμος της μεταφραστικής δουλιάς του, που τιτλοφορείται «Ιαμβογράφοι», στην τρίτη, συμπληρωμένη έκδοσή του, περιλαμβάνει ποιήματα των Αρχίλοχου, Σημωνίδη, Ιππόνακτος, Ελασσόνων, Αλεξανδρινών, μεταγενέστερων, και «αδέσποτα». Τζορτζ Στάινερ «Νοσταλγία του απολύτου» (μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου. Μελέτη του διεθνούς φήμης στοχαστή για την απόρριψη της χριστιανικής θεολογίας από τη συνείδηση των ανθρώπων και τις μετά από αυτή φιλοσοφικές, ψυχαναλυτικές και ανθρωπολογικές θεωρίες). Βαλερί Λαρμπό «Φερμίνα Μάρκες» (μετάφραση Βάνα Χατζάκη μυθιστόρημα).

-- «Τυπωθήτω»: Στέφανος Ψαραδάκος «Σαρανταήμερο» (η πρώτη ποιητική συλλογή του γνωστού μουσικού).

-- Καστανιώτης: Παύλος Μάτεσις «Αλδεβαράν» (νέο, αλληγορικά στοχαστικό και ψυχογραφικό μυθιστόρημα του γνωστού δραματουργού, πεζογράφου και μεταφραστή). Ντόρα Γιαννακοπούλου «Το μενταγιόν» (νέο μυθιστόρημα της γνωστής και από τηλεοπτικές μεταφορές έργων της πεζογράφου). Μιχάλης Μακρόπουλος «Η άδεια καρέκλα» (μια νουβέλα και άλλες ιστορίες). Εντουαρντ Σεντ Ομπίν «Μητρικό γάλα» (μετάφραση Τόπα Καβαλένκο, μυθιστόρημα).

-- Γαβριηλίδης: Χρυσούλα Σπυρέλη «Τα ποιήματα του Αθ. Γ. Κυριαζή (1887 - 1950)» (πρόλογος Ερατοσθένη Γ. Καψωμένου). (Συλλογή και μελέτη του εκδομένου και ανέκδοτου ποιητικού έργου του Αθ. Γ. Κυριαζή από τη διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χρ. Σπυρέλη, στα πλαίσια μιας ευρύτερης έρευνας μελετητών της νεοελληνικής λογοτεχνίας για ελάσσονες λογοτέχνες, το κοινωνικό και λογοτεχνικό περιβάλλον της εποχής τους. Η μελετήτρια εξετάζει σχολαστικά όλα τα βιογραφικά, κοινωνιολογικά, πνευματικά και λογοτεχνικά στοιχεία που επέδρασαν στο έργο του Αθ. Κυριαζή). Γιώργος Τριανταφύλλου «Δίεση σε κλίμακα σκοτεινή» (ποιητική συλλογή). Ελευθέριος Κ. Αλεβιζάκης - Αντωνίου «Πείραμα αντοχής (1963 - 1967)» (ποιήματα). Παναγιώτης Κουβελάκης «Τέσσερα συν τέσσερα» (ποιήματα των χρόνων 1973 - 1986). Μιράντα Ποτηριάδου «Ο καιρός κυνηγός» (ποιήματα). Αργύρης Χιόνης «Περί αγγέλων και δαιμόνων» (μικρές ιστορίες). Ηρώ Τσάρνα «Sherioland's» (νουβέλα). Γιώργος Παναγιωτίδης «Ερώτων και αόρατων» (μυθιστόρημα).

-- «Νεφέλη»: Πιερ Ντυέμ «Σώζειν τα φαινόμενα (δοκίμια για την έννοια της φυσικής θεωρίας από τον Πλάτωνα έως τον Γαλιλαίο» (εισαγωγή, μετάφραση, επιμέλεια Δ. Διαλέτης - Γ. Χριστιανίδης. Δοκίμια του φυσικού και αστρονόμου, διακεκριμένου στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνονται και επίμετρα για το έργο του Ντυέμ). («Ιστορείν. Ιστορία και ουτοπία)» (αγγλόγλωσσο περιοδικό, τόμος 7).

-- Νίκος Παλαμήδης (Πάλδης) «Πεζά και έμμετρα» (χρονογραφήματα που δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και σε ελληνικά έντυπα της Βενεζουέλας, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Ν. Παλαμήδης, με τα ψευδώνυμα «Νίκος Πάλδης» και «Το ταμ-ταμ»). Εκδόσεις «Αοιδός». Διεύθυνση συγγραφέα: Βοσπόρου 51, Ν. Ελβετία, Βύρωνας, 210-7653.472).

-- Πατάκης: Κάθυ Γκιρ «Ο τάφος του Αγαμέμνονα» (μετάφραση Κωνσταντίνα Τριανταφυλλοπούλου. Το βιβλίο αποτελεί σύνθεση της ιστορίας του πολιτισμού, της αρχαιολογίας και βιογραφίας του ομηρικού Αγαμέμνονα και των Μυκηνών).

-- Α.Α. Λιβάνη: Φωτεινή Τσαλίκογλου «Σχιζοφρένεια και φόνος (Αναζητώντας το χαμένο παράδεισο)» (εγκληματολογική μελέτη της συγγραφέως και καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περιλαμβάνεται εκτενής ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και παραρτήματα).

-- Σαββάλας: Αντώνης Μανιτάκης «Τι είναι κράτος» και «Τι είναι Σύνταγμα» (μελέτες του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ).

-- «Ιωλκός»: «Ποιητικό Ημερολόγιο 2008» (ημερολόγιο, όπου σε κάθε μέρα αντιστοιχεί ένα ποίημα Ελληνα ποιητή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ανθολόγος ο Γιάννης Κορίδης). «Πολεμικό Ημερολόγιο 2008 («Οι πρωταγωνιστές είπαν)» (κάθε μέρα του ημερολογίου περιλαμβάνει ρήση κάποιου ιστορικού προσώπου, Ελληνα ή ξένου, από την αρχαιότητα και εντεύθεν. Επιλογή - επιμέλεια Κώστα Κοκκορόγιαννη, μετάφραση Σωτήρη Αγάπιου).

-- Ergo»: «Soyvenirs d'Athenes» (ημερολόγιο με εικόνες μνημείων και δημόσιων χώρων της αλλοτινής Αθήνας, χωρίς τους εφιάλτες του τσιμέντου και του κυκλοφοριακού, αντλημένες από το Ελληνικό Λογοτεχνικό - Ιστορικό Αρχείο).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Τα ρολόγια και ο χρόνος είναι το θέμα του ημερολογίου, που κυκλοφόρησε με κείμενα του Χρίστου Πικρίδα και σχέδια της Σοφίας Φόρτωμα).

-- Δήμος Κερατσινίου: «Σ' αυτόν τον ψεύτικο ντουνιά...(Ημερολόγιο 2008)». Με στίχο του γνωστού ρεμπέτικου τραγουδιού τιτλοφορείται το εικονογραφημένο με φωτογραφίες παλιών ρεμπέτικων κομπανιών, φτωχόσπιτα και εργασιακούς χώρους της πειραιώτικης συνοικίας.

-- «Εν Βόλω» (περιοδικό του Δήμου Βόλου, τεύχος 25, με αφιέρωμα στον περιφερειακό περιοδικό Τύπο και τεύχος 26, με αφιέρωμα στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της Θεσσαλίας).

-- «Φιλολογική Στέγη» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 12).

-- «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (περιοδικό εκπαιδευτικών θεμάτων, τεύχος 150).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ