Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟ
Προκαλεί τον κόσμο του κινηματογράφου

Προκλητικός έναντι των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, στην πρώτη συνεδρίαση της «επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο», την οποία διόρισε ο ίδιος, αγνοώντας τους φορείς αλλά και τη θεσμοθετημένη, αλλά ανενεργή, Γνωμοδοτική Επιτροπή Κινηματογράφου, στην οποία συμμετέχουν οι φορείς.

Σα να μην «γνώριζε» την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της Διασωματειακής για τον κινηματογράφο (σ.σ. ή ίσως γι' αυτό), όπου σύσσωμος ο κόσμος του οπτικοακουστικού τομέα κατήγγειλε την κυβερνητική κινηματογραφική πολιτική και το διορισμό αυτής της επιτροπής, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Στην επιτροπή κάλεσα να λάβουν μέρος πρόσωπα με έργο, αξία και κύρος. Κυρίως με κέφι για προσφορά. Ανθρωποι που να νοιάζονται ειλικρινά για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, που συγκροτούν μια αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των τομέων της κινηματογραφικής δραστηριότητας όπως, (επιπλέον του καλλιτεχνικού μέρους), την παραγωγή, διανομή, τον κριτικό λόγο. Και το εντελώς απαραίτητο, τις αίθουσες όπου οι ταινίες έρχονται σε επαφή με το κοινό». Αραγε, δεν ισχύουν όλα αυτά για τους αποκλεισμένους φορείς;

Συνεχίζοντας την πρόκληση, κάλεσε την επιτροπή του να ξεκινήσει άμεσα τις συνεδριάσεις, με «εφαλτήριο τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του 3ου Κινηματογραφικού Συνεδρίου» (σ.σ. δηλαδή της «επινόησης» Βουλγαράκη για να παγιδέψει τους φορείς) «αξιολογώντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο ΥΠΠΟ για το θέμα» και «λαμβάνοντας υπόψη τις διατυπωμένες απόψεις που εκφράστηκαν από άξιους ανθρώπους του χώρου, όπως και από συλλογικούς φορείς» (σ.σ. τελευταίους και καταϊδρωμένους τούς θυμήθηκε)!

Πρόσθεσε ότι «η επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει το βέλτιστο πλαίσιο για τη λειτουργία των κρατικών ή εξαρτωμένων από το κράτος οργανισμών, που έχουν σκοπό την κινηματογραφική δραστηριότητα, και να διαμορφώσει τα κίνητρα που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής παραγωγής». Και προσπερνώντας την αντι-κινηματογραφική υπαγωγή του Κέντρου Κινηματογράφου στις ΔΕΚΟ, έφτασε στη μη εφαρμογή του νόμου για το 1,5%, χαρακτηρίζοντάς το «πολύπλοκο»(!)

Ο πρόεδρος της διορισμένης επιτροπής, Κώστας Γαβράς, έκανε επίσης μια νύξη για συνεργασία με τους φορείς και επί της ουσίας είπε ότι θα ζητήσει από «ένα διευθυντή του γαλλικού κέντρου κινηματόγραφου για να μας εξηγήσει το γαλλικό σύστημα, όχι για να το πάρουμε και να το βάλουμε στο ελληνικό, αυτό είναι αδύνατο», αλλά γιατί «το γαλλικό σύστημα έχει δώσει καλά αποτελέσματα εδώ και χρόνια και θα ήταν καλό να μας μεταφέρουν την πείρα τους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ