Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός

Ανακοίνωση της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ

Απέναντι στα... περί «υγιούς ανταγωνισμού» και τα «δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία καρτέλ στην ακτοπλοΐα» και άλλα τέτοια ανιστόρητα, που διαλαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προκάτοχός της, μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, ακολουθώντας το «βασικό ένστικτο» του καπιταλιστικού συστήματος, εξακολουθούν να επιδίδονται σε έναν άγριο ανταγωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της «αγοράς», με συγχωνεύσεις, αγοραπωλησίες μετοχών, τη διαμόρφωση νέων εταιρικών σχημάτων, αλλά και χρεοκοπίες εταιριών, όπως της ΔΑΝΕ.

Ανταγωνισμό που απορρέει από τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο ήδη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά οι νησιώτες και οι ναυτεργάτες και αν δε λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, θα πληρώσουν ακόμα ακριβότερα. Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο χώρο των ακτοπλοϊκών εταιριών, που πλέον είναι δύσκολο να διακρίνεις ποια εταιρία ανήκει σε ποιον.

Ο Π. Παναγόπουλος κατέχει ήδη το 11,6% των μετοχών της HFD - μετονομάστηκε σε «Hellenic Seaways» - και ως γνωστόν είναι θυγατρική των «Μινωικών Γραμμών». Ακόμα ο Π. Παναγόπουλος μέσω του χρηματιστηρίου απορροφάει και μετοχές των ίδιων των «Μινωικών», ενώ στην εταιρία των «Μινωικών» επίσης μέσω του χρηματιστηρίου έχει διεισδύσει και η ιταλική εταιρία του Αρτιόλι με ποσοστό 10%. Στο μεταξύ οι «Μινωικές Γραμμές» έχουν «πλευρίσει» την ΑΝΕΚ για συνεργασία, ενώ το ίδιο κάνει και ο Π. Παναγόπουλος. Βεβαίως, ταυτόχρονα οι εφοπλιστές «ξεσαλωμένοι» από την εφοπλιστόδουλη πολιτική της ΝΔ αξιώνουν περαιτέρω «απελευθέρωση», δηλαδή ασυδοσία και πλήρη εναρμόνιση του θεσμικού ακτοπλοϊκού πλαισίου με τον 3577, που σημαίνει αυτοί να καθορίζουν τα πάντα στην ακτοπλοΐα, από τιμές εισιτηρίων και οργανικές συνθέσεις, μέχρι δρομολόγια και κατ' επέκταση την ίδια τη ζωή των κατοίκων των νησιών.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών, του διαλυτικού κανονισμού 3577 της ΕΕ που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και του ν. 2932/01». Προειδοποιεί ότι η επιθετικότητα των εφοπλιστών θα ενταθεί σε βάρος των ναυτεργατών και των κατοίκων των νησιών για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και αυτό γιατί «η επιθετικότητα δεν είναι επιλογή, αλλά εσωτερική ανάγκη του εφοπλιστικού κεφαλαίου που πηγάζει από το χαρακτήρα του και την προσπάθεια για αναπαραγωγή του, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές του και να κυριαρχήσει στις αγορές».

Η ΚΟΝ απέναντι σε αυτά καλεί ναυτεργάτες, νησιώτες, όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να προτάξουν το δικό τους μέτωπο, να ενισχύσουν τη συσπείρωση που έχει επιτευχθεί στα νησιά στο πλαίσιο της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής. Καταθέτει το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την Παναιγαιακή και τονίζει: «Ο αγώνας θα γίνεται αποτελεσματικός, όταν οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, αναπτύσσεται με προοπτική και διεκδικεί ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνον όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μέγκενη του εφοπλιστικού κέρδους οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες (2005-08-11 00:00:00.0)
Μεγάλη επιτυχία της χτεσινής παννησιώτικης κινητοποίησης (2004-11-25 00:00:00.0)
Ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα νησιά (2004-10-21 00:00:00.0)
Η απελευθέρωση βλάπτει νησιώτες και ναυτεργάτες (2004-09-05 00:00:00.0)
Θωρακίζουν τις εταιρίες τους σπέρνοντας θάνατο (2000-10-01 00:00:00.0)
Αγωνίστηκαν και νίκησαν! (2000-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ