Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαιώνιση της ομηρίας και τακτοποίηση «ημετέρων»

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο που καθιερώνει τη συνέντευξη για προσλήψεις στο Δημόσιο και εμπαίζει τους συμβασιούχους

Στη διαιώνιση της πολιτικής ομηρίας των συμβασιούχων, αλλά και στην περαιτέρω κομματικοποίηση της διαδικασίας προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αποβλέπουν οι διατάξεις σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο προκρίνεται η διαδικασία πριμοδότησης των συμβασιούχων αντί για τη μονιμοποίησή τους και καθιερώνεται η εξόχως διαβλητή διαδικασία της προφορικής συνέντευξης ως κριτηρίου που θα συνεκτιμάται για την πρόσληψη στο Δημόσιο.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας σημείωσε τη διαφωνία του με την ουσία της ρύθμισης για τους συμβασιούχους και τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μόνιμη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. Εκτίμησε δε ότι με τη διαδικασία της πριμοδότησης συμβασιούχων για θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2007, θα μείνουν εκτός Δημοσίου πάνω από 100.000 υπηρετούντες συμβασιούχοι. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ για εμπαιγμό απέναντι στους συμβασιούχους, αφού τους έλεγαν ότι το πρόβλημά τους θα λυνόταν με την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της ΕΕ. Η πράξη έδειξε, είπε, ότι με την εφαρμογή της αποκλείστηκε η πλειοψηφία των συμβασιούχων και προωθείται η γενίκευση της μερικής απασχόλησης και τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Ο Δ. Τσιόγκας επέκρινε έντονα τη διαδικασία της προφορικής συνέντευξης - τη χαρακτήρισε «καρδιά του νομοσχεδίου» - και είπε ότι πρόκειται «για μια διαδικασία υποκειμενικής κρίσης σκοπιμοτήτων». Οπως σημείωσε, με τα κατάλληλα ερωτήματα θα επιλέγονται οι ενδοτικοί και οι υποτακτικοί στις κυβερνητικές πολιτικές καθώς και οι «ημέτεροι», αφού η εμπειρία της προσωπικής συνέντευξης στο χώρο της εκπαίδευσης έδειξε καθαρά ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία αποθεώνεται η «ημετεροκρατία». Το ΚΚΕ, σημείωσε, ζητάει οι προσλήψεις να γίνονται με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Αναφερόμενος στο θέμα των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1997 ζήτησε την πρόσληψη όλων των επιτυχόντων όπως υποσχόταν προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση.

Η διάταξη για την καθιέρωση της συνέντευξης προκάλεσε και αντιπαράθεση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Π. Παυλόπουλο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος εμφανίστηκε ως τιμητής των αντικειμενικών διαδικασιών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, παραγνωρίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας ή δημιουργώντας «παραθυράκια» στο λεγόμενο «νόμο Πεπονή», εξυπηρέτησε και με το παραπάνω τους δικούς του «ημετέρους». Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κομματική επέλαση της ΝΔ στο κράτος με διαδικασίες που τινάζουν στον αέρα «κάθε έννοια αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας» στις προσλήψεις. Είπε ότι το κόμμα του δεσμεύεται να καταργήσει τη διαδικασία της συνέντευξης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αφού πρόκειται για μια διαδικασία που θυμίζει τα παλιά «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Απαντώντας ο Π. Παυλόπουλος δε βρήκε κάποιο πειστικό επιχείρημα, για να υπερασπιστεί τη συνέντευξη και το μόνο που ισχυρίστηκε γενικά και αόριστα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ήρθε για να «τακτοποιήσει τα γαλάζια παιδιά». Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε εκτός προβλέψεων του «νόμου Πεπονή» όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τακτοποιεί τα «δικά του παιδιά». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει ότι εάν ο υποψήφιος «κοπεί» στη συνέντευξη τότε δε μετράνε ούτε τα υπόλοιπα αντικειμενικά κριτήρια.

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Φ. Κουβέλης καταψήφισε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι με τη συνέντευξη ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου για ρουσφετολογικές προσλήψεις «ημετέρων».

Σχολιάζοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις προσλήψεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι τα δύο κόμματα αποφεύγουν κάθε συζήτηση για το περιεχόμενο της Δημόσιας Διοίκησης και το ποια συμφέροντα αυτή εξυπηρετεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, σημείωσε, είναι η αλλαγή των συσχετισμών και οι πελατειακές σχέσεις κάθε φορά που εναλλάσσονται τα δύο κόμματα στην εξουσία. Ο βουλευτής, είπε, ότι η ΝΔ με τη διακήρυξή της για την «επανίδρυση του κράτους» ουσιαστικά θέλει να βάλει «χέρι» στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να επικαλείται την ισονομία και την αξιοκρατία, γιατί αυτό πρώτο καθιέρωσε «τα παραθυράκια» και εξαιρέσεις για την τακτοποίηση των «ημετέρων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η «ομηρία» των εργαζομένων(2011-01-20 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε το ν/σχέδιο(2005-02-11 00:00:00.0)
Πιο διαβλητό γίνεται το σύστημα(2005-01-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με απεργία(2004-10-19 00:00:00.0)
Προεκλογικό χρηματιστήριο ελπίδων(2004-03-06 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις προσλήψεις στο δημόσιο(1997-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ