Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις μπροστά στο Συνέδριο του ΚΚΕ

Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη αρχίζει τις εργασίες του το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Εκείνοι που ξέρουν και θέλουν να καταλαβαίνουν, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αυτό στις δεδομένες διεθνείς συνθήκες. Πάντα ο λόγος της Αριστεράς είχε πολλαπλάσια απήχηση από αυτή του εκλογικού της μέτρου. Γι' αυτό άλλωστε κι ατύχησαν όσοι κατά καιρούς τα 'βαλαν μαζί της. Αυτή η ιστορική αλήθεια παίρνει ιδιαίτερη διάσταση όταν πρόκειται για τα πιο ζηλευτά παιδιά της που είναι οι Ελληνες κομμουνιστές.

Κυρίως, όμως, ο πολλαπλασιασμός της διάστασης προέρχεται από τη δεδομένη διεθνή ιστορική συγκυρία και την ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Ας ειπωθεί ξεκάθαρα. Το Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε συνθήκες που το ελληνικό υπέδαφος άρχισε να τρίζει. Δεν είναι μόνο οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Δεν είναι μόνο η διογκούμενη ανεργία. Δεν είναι μόνο η μαζική χρεοκοπία μικροαστικών στρωμάτων των πόλεων. Είναι η συμποσούμενη γενική συνισταμένη όλων αυτών κι άλλων πολλών σε μια νέα εκρηκτική ύλη. Είναι η επαπειλούμενη διάλυση και μετατροπή του κοινωνικού ιστού σε μια τυφλή καταστροφική ανεξέλεγκτη δύναμη. Είναι η καταστροφή της υλικής και ηθικής υπόστασης της αστικής κοινωνίας χωρίς να διαφαίνεται ολοκληρωμένη έτοιμη εναλλακτική λύση. Δεν είναι μόνο η συνεχής καταστροφή κοινωνικών βάσεων αστικού χαρακτήρα. Είναι το σκοτάδι του αγνώστου που τις διαδέχεται.

Λέγεται ότι η ιστορία του ανθρώπου είναι ιστορία πολέμων κι επαναστάσεων. Το ζήτημα, επομένως, της παρούσης ιστορικής συγκυρίας είναι εάν η Ελλάδα, ο πλανήτης, βυθίζεται στο έρεβος της ιμπεριαλιστικής επιβολής ή ξημερώνει στο φως μιας καινούριας αυγής. Το ΚΚΕ υποχρεώνεται στο Συνέδριό του να απαντήσει στην ερώτηση ζωής και θανάτου. Να απαντήσει δηλαδή εάν θα συνεχίσει η ζωή ή θα τη διαδεχτεί ο θάνατος. Τρίτη λύση δεν υπάρχει. Εδώ τελειώνουν οι αστειότητες των τσιτάτων.

Η Ελλάδα είναι δεδομένη. Εχει δεδομένη οικονομία, παιδεία, πολιτισμό, επιστημονική γνώση, ιστορία, ήθη κι έθιμα. Ολα μαζί συνθέτουν έναν δεδομένο κοινωνικό ιστό. Η καθεστηκυία ελληνική αστική τάξη οδηγεί το έθνος στην καταστροφή και την κοινωνία στην αλλοτρίωση των αθλίων. Το ΚΚΕ υποχρεώνεται να δείξει το δρόμο της κοινωνικής εναλλαγής και της εθνικής σωτηρίας για να σταθεί άξιο της ιστορίας και του ονόματός του. Αναλαμβάνει πέρα από ιδεοληψίες να πρωτοστατήσει στη συσπείρωση κοινωνικών, πολιτικών δυνάμεων που την ονόμασε ΑΑΔΜ. Η ταξική του προέλευση αποτελεί εγγύηση γι' αυτό το εγχείρημα.

Είναι το πρώτο βήμα της ιστορικής ανάδειξης της εργατικής τάξης ως της «εθνικά ιθύνουσας τάξης της κοινωνίας». Ο εξανδραποδισμός των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, η ηθική και υλική αθλιότητα, είναι τα συνοδευτικά στοιχεία της κοινωνίας των καπήλων που περιφρονήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων. Η επιστημονική γνώση κι η καλλιτεχνική ευαισθησία είναι οι δύο πυλώνες μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης. Η φιλοσοφική παρατήρηση, η επιστημονική έρευνα και απόδειξη δένεται με την οραματική ενατένιση σε αξεδιάλυτο κόμπο. Ο Πυθαγόρας συναντιέται με τον Φειδία σε μια νέα γεύση ζωής. Περισσότερο, η καλλιτεχνική ευαισθησία θρονιάζεται στον ανώτερο θρόνο της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι το Συνέδριο των Λακεδαιμόνων κόντρα στους Μήδους και ριψάσπιδες.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ