Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Περιβαλλοντικές άδειες και στα αυθαίρετα ξενοδοχεία!

Το αποκαλυπτικό έγγραφο του γενικού διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ
Το αποκαλυπτικό έγγραφο του γενικού διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ
Η κυβέρνηση, μετά τα «παχιά λόγια» περί προστασίας του περιβάλλοντος, προχωρά ήδη ακάθεκτη σε ρυθμίσεις τύπου «τροπολογίας Πάχτα» - οι οποίες μάλιστα δεν περνούν καν ούτε από τη Βουλή - για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ Ιωάννης Βουρνάς, με το υπ' αριθμόν 1583/12-11-2004 έγγραφό του, το οποίο κοινοποιεί και στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δ. Κατσιγιάννη, αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες να παραδώσει το περιβάλλον, το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει, στις παράνομες ορέξεις του τουριστικού κεφαλαίου. Ειδικότερα με το έγγραφο αυτό δίνει εντολή στις υπηρεσίες να προωθείται η αξιολόγηση των φακέλων για την αδειοδότηση υφισταμένων τουριστικών μονάδων - ακόμη και όταν αιτείται η... επέκτασή τους - χωρίς να ζητείται η προσκόμιση βεβαίωσης από το αρμόδιο κατά τόπους πολεοδομικό γραφείο, ότι τα υπάρχοντα κτίρια έχουν ανεγερθεί νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετα!

Και όλα αυτά με το αιτιολογικό της μη καθυστέρησης και εμπλοκής της έκδοσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε βάρος της επιχειρηματικότητας των επενδυτών και με πρόσχημα ότι τα πολεοδομικά γραφεία είναι ήδη βεβαρημένα και για να χορηγήσουν τη βεβαίωση θα πρέπει προηγουμένως να κάνουν έλεγχο και την αναγκαία αυτοψία, ενώ διοικητικά... δεν υπάγονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Με αυτόν, λοιπόν, τον πλάγιο τρόπο δίνεται ουσιαστικά το σήμα στους επιχειρηματίες ξενοδόχους: «μπάτε σκύλοι αλέστε»! Παράλληλα, έρχεται το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος - μόνο κατ' όνομα πια - να νομιμοποιήσει όλες τις παρανομίες, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη του πολυεθνικού ή ημεδαπού μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της χώρας...

Και αναρωτιέται εύλογα κανείς: Αν δεν εξετάζουν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ την καθοριστική παράμετρο, αν δηλαδή είναι ή δεν είναι αυθαίρετη μια τουριστική μονάδα, τότε τι είδους αξιολόγηση των φακέλων θα κάνουν, από περιβαλλοντικής σκοπιάς; Από την άποψη αυτή, μόνο ως «σύντομο ανέκδοτο» μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που αναφέρει στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου του ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή: «Στις περιπτώσεις που η Υπηρεσία διατηρεί αμφιβολίες για το σύννομο ή όχι όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, μπορεί στην τελική πράξη (θετική γνωμοδότηση για Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) να αναγράφεται: "... η παρούσα δεν ενέχει θέση νομιμοποίησης τυχόν αυθαιρέτων κτιριακών εγκαταστάσεων"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ