Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ιθαγένεια μετά από εξέταση της... προσωπικότητας

Στην κωδικοποίηση των όρων και προϋποθέσεων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας έτσι το νόμο που ψήφισε πέρυσι και με τον οποίο παραμένουν τόσο η αναιτιολόγητη απόρριψη αίτησης από τον υπουργό Εσωτερικών, όσο και το τσουχτερό παράβολο, ύψους 1.467,35 ευρώ, που κατατίθεται μαζί με την αίτηση.

Συγκεκριμένα, παραμένουν οι διατάξεις, που επιτρέπουν στον οικείο πρόξενο ή τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας μας να απορρίψει αναιτιολόγητα μια αίτηση πολιτογράφησης, ακόμα δηλαδή κι αν ο ενδιαφερόμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου. Είναι προφανές ότι στην αναιτιολόγητη άρνηση χωρούν «λόγοι», που ενδεχομένως έχουν να κάνουν με τα πολιτικά φρονήματα του αιτούντα, ενώ συμβάλλει στη διαιώνιση της λαθρεμπορίας ανθρώπων ή την εκμετάλλευσή τους από φαινόμενα εξαγοράς και χρηματισμού. Η πολιτογράφηση θυμίζουμε ότι γίνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, μετά από σχετική διαδικασία κατάθεσης εγγράφων. Κατά την εξέτασή τους ζητείται και η συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ απαιτείται και προσωπική συνέντευξη που εξετάζει... το ύφος και την προσωπικότητα του αιτούντα, καθώς επίσης και τις γνώσεις του στην ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Το δε παράβολο καταβάλλεται μαζί με την αίτηση και όχι τη χορήγηση της πολιτογράφησης, ενώ γίνεται σαφές στην εγκύκλιο ότι «δεν προβλέπεται επιστροφή παραβόλου» ακόμα κι αν η ιθαγένεια δε δοθεί.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να αποκτήσει ένας αλλοδαπός την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, παραμένει η προϋπόθεση της ενηλικίωσής του και νόμιμης διαμονής του στη χώρα για τουλάχιστον δέκα χρόνια κατά την τελευταία 12ετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ