Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το 17ο Συνέδριο

Από την ανασυγκρότηση στην ισχυροποίηση - ΚΚΕ ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό! Το κεντρικό σύνθημα του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ένας στόχος προς άμεση υλοποίηση, απόρροια των αναγκών που προκύπτουν από τις ίδιες τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες μπροστά στο ΚΚΕ, στα μέλη και στους φίλους του, στο 17ο Συνέδριό του, που αρχίζει σήμερα. Το πώς αυτός ο στόχος θα προχωρήσει στη ζωή και θα πραγματώνεται θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης και εποικοδομητικού προβληματισμού των τετραήμερων εργασιών του. Το πώς δηλαδή το ΚΚΕ, από την ανασυγκρότηση στις αρχές της δεκαετίας του '90, θα βαδίσει αποφασιστικά και, κυρίως, αποτελεσματικά προς την κατάκτηση της ολόπλευρης ισχυροποίησής του, ώστε από καλύτερες θέσεις να εκφράσει και να υπερασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα, να συνεγείρει αγωνιστικά την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δώσει ώθηση στη μεταξύ τους συμμαχία, να χαράξει ρότα για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική, το σοσιαλισμό.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, οι άνθρωποι που συσπειρώνονται γύρω του παλεύοντας μαζί του, το ίδιο το σώμα του Συνεδρίου, γνωρίζουν καλά πως ο στόχος είναι φιλόδοξος όσο και αναγκαίος και η επίτευξή του όχι εύκολη. Ομως, γνωρίζουν επίσης πολύ καλά πως ο δρόμος της ισχυροποίησης του Κόμματός μας είναι ο μονόδρομος που οδηγεί στον τελικό προορισμό. Για τον απλό λόγο ότι χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, ανίσχυρος θα παραμένει ο λαός, αδύναμες οι διεκδικήσεις του, σκοτεινή η προοπτική. Δεν είναι μόνο εκτίμηση των κομμουνιστών. Τη συμμερίζονται ακόμα και άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, που αναγνωρίζουν την υπερογδοντάχρονη συνεισφορά του ΚΚΕ σε ό,τι προοδευτικότερο υπήρξε σ' αυτό τον τόπο, την ανεξίτηλη σφραγίδα του στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες, το ότι υπήρξε πρωτεργάτης στην ανέγερση του οικοδομήματος των εργασιακών, ασφαλιστικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Και αναγνωρίζουν πως έχει ακόμα πολλά να δώσει, πολλά να προσφέρει. Η συμβολή του ΚΚΕ στις κατακτήσεις του ελληνικού λαού είναι αναμφισβήτητη, όσο και αυτή στους αγώνες άλλων λαών, απέναντι στους οποίους στάθηκε πάντα σύμμαχος, συναγωνιστής, εκφράζοντας με κάθε τρόπο γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, ένα ισχυρό ΚΚΕ είναι ανάγκη. Ανάγκη για το λαό και τον τόπο. Προϋπόθεση όχι για να κρατηθούν όσα κάποτε κατακτήθηκαν μα για να δρομολογηθούν εξελίξεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η απάντηση στα σκοτάδια της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που σκιάζουν το παρόν των ανθρώπων του μόχθου. Είναι η μόνη προοπτική, η λαϊκή συμμαχία σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Κι αυτή η προοπτική τόσο πιο ορατή θα γίνεται, τόσο πιο κοντά θα έρχεται, όσο θα επιτυγχάνεται η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτό το καθήκον φέρνουν οι καιροί μπροστά στα μέλη του, στους φίλους του, στους προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου. Μ' αυτό το καθήκον θα αναμετρηθούμε το επόμενο διάστημα. Και το 17ο Συνέδριο φιλοδοξεί να εξοπλίσει όσους είναι έτοιμοι να δώσουν αυτή τη μάχη με περισσότερα εφόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ