Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με το μεράκι του Κώστα Βίρβου

Ενα δίσκο με δημοτικά τραγούδια καταθέτει ο διδάξας το κοινωνικό - λαϊκό τραγούδι

Κώστας Βίρβος
Κώστας Βίρβος
«Βάγια Μοσχοβάγια καστανή, πήραν την πνοή σου τη στερνή/ με το παλικάρι σου αντάμα, κι έριξε κι ο ήλιος μαύρο κλάμα...» .

Σμιλεμένο με τους στίχους και τη μουσική του Κώστα Βίρβου, το τραγούδι «Βάγια Μοσχοβάγια» είναι ένα από τα δέκα κομμάτια του CD με τίτλο «Πράσινα βουνά και χρυσαφένιοι κάμποι» - καρπός της έμπνευσης και της αγάπης του μεγάλου μας λαϊκού δημιουργού για το δημοτικό τραγούδι, την «πηγή όλων των τραγουδιών μας», όπως λέει. Ο πρώτος διδάξας του κοινωνικού - λαϊκού τραγουδιού, ο λαϊκός ποιητής με τα 2.500 τραγούδια, στη μακρόχρονη, δημιουργική πορεία του, καταθέτει ένα δίσκο με δημοτικά τραγούδια, όχι μόνο σε δικούς του στίχους, αλλά και σε μουσική, γραμμένη από τον ίδιο. Ο ίδιος ανέλαβε και το κόστος αυτής της παραγωγής, με την ελπίδα «να έχει ευεργετική απήχηση στον κόσμο». «Πιστεύω και θέλω», αναφέρει ο Κ. Βίρβος, «τα τραγούδια αυτά να αποτελέσουν μια νέα πρόταση γραφής τέτοιου είδους τραγουδιών, ώστε να προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε από την κακογουστιά και την προχειρότητα, όχι μόνο το λαϊκό, αλλά και το παραδοσιακό τραγούδι, όπως γράφονται σήμερα». Για τη δεινή κατάσταση του δημοτικού τραγουδιού στις μέρες μας, ευθύνονται, όπως λέει, «αυτοί που χάλασαν και το λαϊκό τραγούδι, οι δισκογραφικές εταιρίες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι δισκογραφικές εταιρίες θέλουν να πουλάνε μασημένη τροφή. Παρέχουν στα παιδιά ακούσματα, που δεν είναι γνήσια και δεν έχουν κανένα νόημα, τα οποία επιδρούν καταστροφικά».


Ο άνθρωπος, που για περισσότερο από μισόν αιώνα προσφέρει το ανεξάντλητο ταλέντο του στη στιχουργική, μάς υπενθυμίζει το «αξίωμα», που ο ίδιος τίμησε σε όλη του την πορεία: «Το καλό τραγούδι διδάσκει, το κακό καταστρέφει». Και δεν παραλείπει ν' αναφερθεί στη μετεμφυλιακή δεκαετία '50 - '60, στην περίοδο, που «θριάμβευε το λαϊκό τραγούδι, δίδασκε και έδινε κουράγιο στους ηττημένους». «Σήμερα, λέει, είτε δεν υπάρχουν δάσκαλοι, είτε δεν τους επιτρέπουν να μπουν στις εταιρίες. Ακόμη κι εμένα, που συνεργάστηκα με όλους τους μεγάλους συνθέτες και οι τραγουδιστές έκαναν ουρά έξω από το σπίτι μου, μου λένε "άσε ένα - δύο τραγούδια"».

Στον αντίποδα αυτού του γκρίζου, αποθαρρυντικού «τοπίου», βρίσκεται η έμπνευση και το μεράκι του Κ. Βίρβου και μέσα από το δίσκο του με τα δημοτικά τραγούδια. Ενα δίσκο, σε ενορχήστρωση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Νικολόπουλου (συμμετέχει η λαϊκή ορχήστρα του), στον οποίο συνυπάρχουν γνωστές φωνές και σολίστες του δημοτικού τραγουδιού. Τραγουδούν οι: Δημήτρης Ζάχος, Αλέκος Κιτσάκης, Αντώνης Κυρίτσης και Χρ. Νικολόπουλος με σολίστες τους: Λευτέρη Ζέρβα (βιολί), Μάκη Μπέκο, Κώστα Σαλέα και Θανάση Χαλιλόπουλο (κλαρίνο). Αν και ο ίδιος ο Κ. Βίρβος δεν έχει σπουδάσει μουσική, την κινητήρια ώθηση στο να γράψει τα τραγούδια του την έδωσαν τ' ακούσματά του: Ηπειρώτικα, θεσσαλικά, στερεοελλαδίτικα. Οπως αναφέρει, «σε αυτά τα τραγούδια υπάρχουν και πολλά λαογραφικά στοιχεία, καθώς και φράσεις και λέξεις, οι οποίες δεν πρέπει να ξεχαστούν (π.χ. ριζάρι, ντριστέλα, μαντάνι, αργαλειός, χτένια και άλλες)».

Ανάγκη του δημιουργού υπήρξε και η αναφορά του σε ορισμένα γεγονότα που σημάδεψαν τη γενιά του. Οι «Τρεις Καπεταναίοι» δεν είναι άλλοι από τους Αρη Βελουχιώτη, Σαμαρινιώτη (Ανδρέα Τζήμα) και Στέφανο Σαράφη, στους οποίους είναι αφιερωμένο το τραγούδι. Της «Κρανιάς» το πανηγύρι προπολεμικά αποτελούσε ένα σημαντικό, χαρούμενο γεγονός, μέχρι που το χωριό το κάψαν οι Γερμανοί. Ενα από τα συγκλονιστικότερα κομμάτια του δίσκου είναι το «Βάγια Μοσχοβάγια», που αναφέρεται σε ένα ζευγάρι άοπλο, τον Χρήστο και την Ελένη, που τους τουφέκισαν οι Γερμανοί. «Οταν ήμουν φαντάρος στο Βέρμιο», λέει ο Κ. Βίρβος, «αντίκρισα τον τάφο τους με έναν πέτρινο σταυρό, που έγραφε τα ονόματά τους. Αυτό με ενέπνευσε για να γράψω το τραγούδι, που "ποιητική αδεία" το ονόμασα έτσι».

Ο δίσκος δε διατίθεται στο εμπόριο, καθώς κύριο μέλημα του δημιουργού είναι η προώθησή του σε συλλόγους και κοινωφελή ιδρύματα, που με τη σειρά τους θα τον κάνουν γνωστό στον κόσμο.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γέννημα μιας πόλης μουσικομάνας (2011-04-30 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις (2010-08-22 00:00:00.0)
Δισκογραφικές συναντήσεις (2005-11-06 00:00:00.0)
Μνήμες και τραγούδια (1998-04-12 00:00:00.0)
Μπαλάντες, λαϊκά, μπλουζ (1996-01-03 00:00:00.0)
Μια "πόρτα" που οδηγεί στην ομορφιά (1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ