Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SPECIAL OLYMPICS
Αφή της φλόγας

Με μια ακόμη από τις γνωστές τελετές - φιέστες, που είδαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων της Αθήνας, και βέβαια βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα και τις μεγαλοστομίες για τα άτομα με αναπηρίες ήταν αυτή που έγινε χτες στο Ζάππειο. Επρόκειτο για την τελετή αφής της φλόγας των 8ων χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από τις 25 Φλεβάρη έως τις 6 Μάρτη στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας, και θα πάρουν μέρος 45 Ελληνες αθλητές σε τέσσερα αγωνίσματα.

Οι αγώνες των «Special Olympics» που αφορούν άτομα με διανοητική στέρηση και αδυναμία μάθησης προσφέρουν ένα ακόμη άλλοθι για εξωραϊσμό των πραγματικών προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία τόσο στη χώρας μας όσο και παγκοσμίως. Αλλωστε, η υποκρισία είναι φανερή από το γεγονός ότι στη διοίκηση του οργανισμού των «Special Olympics» βρίσκονται ακόμα και πρώην στρατηγοί, όπως ο περίφημος Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλεϊ Κλαρκ που πλημμύρισε στο αίμα τη Γιουγκοσλαβία.

Στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι διοργάνωσε Παραολυμπιακούς, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο υποδομής, που να αφορά στον αθλητισμό των αναπήρων. Παρ' όλα αυτά, με μεγάλη ευκολία, οι διοργανωτές μιλούν και για αυτούς τους αγώνες ως «αγώνες της ελπίδας» «αποθέωση του ευ αγωνίζεσθαι» «υψηλά μηνύματα». Φυσικά, και αυτήν τη διοργάνωση δεν την αφήνουν να πάει ...χαμένη και οι δεκάδες χορηγοί.

Η πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς, Γιάννα Δεσποτοπούλου, τόνισε στην ομιλία της: «Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να "χτίζουμε" το όνειρο και την ελπίδα. Κάθε αγώνας είναι και μια νίκη. Προσπάθεια του κάθε αθλητή είναι να υπερβεί τον εαυτό του». Για την αποκορύφωση του «ευ αγωνίζεσθαι» έκανε λόγο στην ομιλία της η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο πρόεδρος των Special Olympics, Τίμοθι Κένεντι - Σράιβερ, αναφέρθηκε στο μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι αγώνες.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Ναγκάνο, Χίντεο Μορίτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς εξαφάνιση με ευθύνη της πολιτείας (2011-04-07 00:00:00.0)
Σκοτεινή ιστορία... συμφερόντων (2005-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ