Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ
«Ο γέγονε, γέγονε»!

Αρνητικά απαντούν τα υπουργεία στα αιτήματα της Αντίστασης που υπέβαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων στον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή

Αρνητικά αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, τα προβλήματα των Αντιστασιακών και των Πολιτικών Προσφύγων, θεωρώντας τις μισές κι ανέσωστες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ως επαρκείς! Ενώ μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει στο αίτημα των Αντιστασιακών να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων για να συζητήσει τα αιτήματα που έχουν θέσει σε σχετικό υπόμνημα που απέστειλαν στον ίδιο και στα Κόμματα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΑΟ όπου ο Πρόεδρός της Γιώργης Μωραίτης παρουσίασε τις θέσεις του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης. Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα τη σχετική εισήγηση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

Στις 15.06.04 υποβάλαμε Υπόμνημα στον πρωθυπουργό για τα προβλήματά μας. Ταυτόχρονα, με γράμμα μας, το επιδώσαμε και στα κόμματα της Βουλής και ζητήσαμε να συμβάλουν στη λύση τους. Ζητούσαμε και συνάντηση με τον κ. Καραμανλή. Με την ευκαιρία της επετείου του ΕΑΜ και της απελευθέρωσης της χώρας από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές, με απόφαση του ΔΣ της ΠΟΑΟ, δώσαμε αυτά τα κείμενα στη δημοσιότητα. Τα δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» και η «Φωνή της Αντίστασης». Τα δώσαμε και στις άλλες εφημερίδες, αλλά, στο σύνολό τους σχεδόν, τα αγνόησαν, ορισμένες μάλιστα και παρά την υπόσχεση που έδωσαν.

Είναι ανεπίτρεπτη αυτή η στάση απέναντι στους αντιστασιακούς και στα προβλήματά τους, τη στιγμή που διαθέτουν άπειρες σελίδες για ασήμαντα θέματα. Εξαίρεση αποτέλεσε το «Ποντίκι», που δημοσίευσε ολόκληρο το Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και επίσης η «Αυριανή», που το σχολίασε.

Τα επιδώσαμε και στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στο ΠΑΜΕ, στην Ομοσπονδία Οικοδόμων, στην ΕΣΗΕΑ και σε άλλους μαζικούς φορείς, ζητώντας τη συμπαράστασή τους. Μεταφρασμένα στα αγγλικά αυτά τα κείμενα τα επιδώσαμε και στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR) και, με την ευκαιρία του συνεδρίου της που έγινε το Νοέμβρη του 2004 στο Βερολίνο, ενημερώσαμε και τους αντιπροσώπους των διαφόρων χωρών. Σχετική αναφορά έγινε, πρόσφατα, και στο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ. Ενημερώσαμε και τους ξένους αντιπροσώπους που μετείχαν σ' αυτό.

Καμιά θετική ανταπόκριση

Μέχρι σήμερα από πλευράς κυβέρνησης και Βουλής δεν υπάρχει καμιά θετική ανταπόκριση, ούτε φυσικά λύση ή πιθανότητα λύσης στα προβλήματά μας. Φαίνεται ότι έχει επιλεγεί η διαιώνισή τους ή, πιο σωστά, να τα επιλύσει ο «πανδαμάτωρ» χρόνος (με το θάνατο των αντιστασιακών...). Ο κ. Καραμανλής δε βρήκε χρόνο να δεχτεί επιτροπή μας, όπως ζητούσαμε, να συζητήσει μαζί μας. Το μόνο που έγινε ήταν το εξής: Δεν αγνόησε το υπόμνημά μας. Και από το Πολιτικό του Γραφείο μας ήρθε η ακόλουθη απάντηση με ημερομηνία 20 Ιούλη 2004 και Απ. Κ. 2858: «Ο κ. πρόεδρος έλαβε γνώση της επιστολής σας και σας ενημερώνουμε ότι λόγω βεβαρημένου προγράμματός του αυτήν την περίοδο αδυνατεί να ικανοποιήσει, στο άμεσο μέλλον, την επιθυμία σας για συνάντηση μαζί του.

Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη διαβιβάσει την επιστολή σας στους αρμόδιους υπουργούς - Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, και την αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, για περαιτέρω αξιολόγηση και ενδεδειγμένες ενέργειες εντός των νομίμων πλαισίων. Με εκτίμηση, Σ. Δελή, προϊσταμένη Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης».

Σχετικά με τα αιτήματά μας κατατέθηκαν στο προεδρείο της Βουλής και μέσω αυτού στα διάφορα υπουργεία αναφορές από τα κόμματα της Βουλής. Και συγκεκριμένα: Από τους βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και Αντώνη Σκυλλάκο. Από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και από τους βουλευτές του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη και Ασημίνα Ξηροτύρη.

Στη συνέχεια (για πλήρη ενημέρωση) ακολουθεί σειρά ολόκληρη των απαντήσεων των υπουργείων, που κοινοποιούνται και στην ΠΟΑΟ. Οι απαντήσεις αυτές, όμως, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Λένε πράγματα που είναι γνωστά. Αποφεύγουν να ασχοληθούν με την ουσία των προβλημάτων που θέτουμε. Δε δίνουν καμιά λύση. Και αντιμετωπίζουν αρνητικά τα αιτήματά μας.

Ο,τι έγινε, έγινε!

Ειδικότερα, βασικά σημεία αυτών των απαντήσεων έχουν ως εξής:

- Υπουργείο Εξωτερικών, 20-08-04 (ΑΠΦ 22/21/ΑΣ 2185)

«Σας γνωρίζουμε ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών από το κατοχικό δάνειο, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες προς τη γερμανική πλευρά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ηθική και υλική αποκατάσταση των θυμάτων της γερμανικής κατοχής. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Γ. Μολυβιάτης».

Τα γεγονότα όμως διαψεύδουν και τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τον κ. Μολυβιάτη. Το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

- Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (10/08/04, ΑΠ 109643/0092)

Αφού αναφέρεται σε διάφορους νόμους και κατηγορίες αιτημάτων αποφαίνεται ως εξής: «Τα θέματα της αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των αναπήρων και θυμάτων του εμφυλίου πολέμου ως προς το συνταξιοδοτικό τους σκέλος έχουν αντιμετωπισθεί με τις διατάξεις των νόμων 1543/1985, 1813/1988, 1863/1989, 2320/1995 και 2703/1999. Αν δε αναλογισθεί κανείς τις ιδιαιτερότητες που εμπεριείχαν από τη φύση τους... μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι αντιμετωπίσθηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Και καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εκ νέου ανακίνησης συνταξιοδοτικών θεμάτων αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας»).

Αρα, χωρίς ίχνος ευαισθησίας, πλήρης άρνηση στα οικονομικά αιτήματα χιλιάδων αγωνιστών και διαιώνιση του δράματός τους.

- Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας(23.08.04, ΑΠΦ 13100/21202/1154)

1. Με τις διατάξεις του ν. 1976/91 καταργήθηκε η διάταξη του Ν. 1648/1986 και όλες οι διατάξεις που προέβλεπαν τη χορήγηση ειδικού επιδόματος 15% στους μισθούς και τις συντάξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Με βάση τις διατάξεις αυτές η καταβολή του επιδόματος διεκόπη και δεν αντιμετωπίζεται η επαναχορήγησή του.

2. Σχετικά με τους επαναπατρισθέντες Πολιτικούς Πρόσφυγες το ίδιο υπουργείο ισχυρίζεται ότι όλα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, με βάση τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, λύθηκαν: «Η χώρα μας εξεπλήρωσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Και σήμερα μετά την ένταξη των περισσότερων πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν αντιμετωπίζεται παράταση της προθεσμίας επαναπατρισμού των προσώπων αυτών που εξακολουθούν να παραμένουν στην αλλοδαπή. Ο υφυπουργός Νικ. Αγγελόπουλος».

Οσο και αν βοά η αδικία και περίσσεψαν οι διαμαρτυρίες, τόσο για την άθλια κατάσταση των επαναπατρισθέντων όσο και εκείνων που αναγκαστικά παραμένουν στην προσφυγιά, το εν λόγω υπουργείο μένει ασυγκίνητο και παγερά αδιάφορο.

Επιμένουν σε αποκλεισμούς και διακρίσεις

- Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (26/08/04, ΑΠ 7017/4/4482.

Η απάντηση για το θέμα της ιθαγένειας που δίνει αυτό το υπουργείο είναι: «Σε απάντηση της ανωτέρω (ΠΟΑΟ) αναφοράς, που κατέθεσαν οι βουλευτές Ο. Κολοζώφ και Α. Σκυλλάκος και μας διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σε ό,τι μας αφορά σας γνωρίζουμε ότι: Το ζήτημα του επαναπατρισμού των Πολιτικών Προσφύγων και της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας έχει ρυθμισθεί με την υπ' αριθ. 106841/29.12.82 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις αυτής δύνανται να επαναπατρισθούν όλοι οι Ελληνες το γένος... Κατόπιν των ανωτέρω για το υπουργείο μας δεν τίθεται θέμα απάλειψης της προϋπόθεσης "Ελληνες το γένος", για λόγους που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Υφυπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης».

Ο ρατσισμός στην αποθέωσή του! Εξήντα χρόνια από την απελευθέρωση και πενήντα πέντε από τη λήξη του Εμφυλίου...

- Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (14.07.2004, Φ.900α/2872/7326, υφυπουργός Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος).

Το υπουργείο αυτό τα περισσότερα αιτήματά μας δηλώνει ότι είναι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων: Τα οικονομικού χαρακτήρα, του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Το θέμα εισαγωγής της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για εισαγωγή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στο στρατό, δεν απαντά. Το θέμα ανέγερσης μνημείου της Εθνικής Αντίστασης το παραπέμπει σε διάφορα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΣΔΔΑ, ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΠΘ, Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.α.) Αναφορικά με την αναγνώριση αξιωματικών της Σχολής του ΕΛΑΣ, απαντά ότι εκκρεμεί αίτηση ενδιαφερομένου στο ΣτΕ.

«Επί του αιτήματος εξομοίωσης των αναπήρων του εμφυλίου με τους αναπήρους πολέμου όσον αφορά τα ευεργετήματα, δηλώνει ότι το ΥΠΕΘΑ επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο νόμου». Αυτό όμως το έχει υποσχεθεί πολλές φορές. Και το ερώτημα είναι πότε θα το καταθέσει, κι αν θα ψηφιστεί.

Τέλος, υπόσχεται ότι το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα εξετάσει στο σύνολό τους τα αιτήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα, με γνώμονα την όσο το δυνατόν δικαιότερη επίλυσή τους.

- Υπουργείο Πολιτισμού (30.07.2004, Αρ. Πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/Γρ. Υφυπ./ΚΕ/178).

«Το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν πανελληνίου καλλιτεχνικού διαγωνισμού έχει προβεί στη δημιουργία μνημείου εκτελεσθέντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκκρεμεί η τοποθέτησή του λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν για την ιδιοκτησία του χώρου με τη Σκοπευτική Εταιρία, θέμα το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ Ο υφυπουργός Πέτρος Τατούλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ