Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ανάλυσέ το!

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ελεύθερο έναν άνθρωπο που δεν έχει την επιθυμία να ξεκαθαρίσει μέσα του τους δεσμούς της γλώσσας»

Τζακ Κέρουακ

Κι έτσι κάπως, από την καθαρότητα, την κάθαρση, το καθαρτήριο, ανάγκες που προκύπτουν μόνο στην κόλαση και δη την καθημερινή, αυτήν της πραγματικότητας, μας προέκυψε η διάσημη πλέον αυτοκάθαρση. Δηλαδή εαυτός + κάθαρση.

Τέτοιος δεσμός γλώσσας είναι αλήθεια ολοφάνερος αυτές τις μέρες, σ' αυτήν τη χώρα, σ' αυτές τις, εντός εκτός κι επί τ' αυτά των κέντρων εξουσίας, συζητήσεις.

Το όλο σκηνικό έχει κάτι από την καλή αμερικάνικη σάτιρα της ταινίας «Ανάλυσέ το» με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στο ρόλο του μαφιόζου, που καταφεύγει στον ψυχαναλυτή για να του εξηγήσει γιατί του αρέσει να είναι μαφιόζος...

Ετσι κάπως λοιπόν, σχεδόν παρομοίως, ήρθε η δημοσιότητα, λάγνα και πλανεύτρα, και ξύπνησε μέσα σε ιερωμένους, δικαστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς, αστυνομικούς κ.λπ. την τεράστια ψυχολογική ανάγκη της αυτοκάθαρσης.

Αφαντοι «πράκτορες» και φανεροί θύτες και θύματα, περνούν απ' το ντιβάνι της δημοσιότητας τα μίση και τα πάθη τους, κυρίως όμως τις επιλογές τους, παίζοντας με τη λέξη που λειτουργεί ωσάν εντομοαπωθητικό. Οι άνθρωποι, μύγες ή κουνούπια, τσιμπούρια κυριολεκτικά, ακούν αυτοκάθαρση κι απομακρύνονται.

Είναι πολύ περίεργο, πολύ αποδομητικό του Λόγου, της λογικής, αυτό το γλωσσικό καταφύγιο των κριμάτων της εξουσίας. Οπως λένε και οι νομικοί, εμποιεί φόβο εις έμφρονα άνθρωπο. Κοντολογίς φοβίζει τους λογικούς. Οχι επειδή έχει ως διαδικασία κάποια εφαρμογή και βεβαίως κανένα σχεδόν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αλλά επειδή η λέξη κρύβει ένα φοβερό εργαλείο. Είναι το κλαδευτήρι κάθε λαϊκής εξουσίας. Γιατί, σύντροφοι, δεν είναι τυχαίο, που αυτήν τη λέξη, την αυτοκάθαρση, δεν τη χρησιμοποιούν παρά μόνον οι έχοντες και κατέχοντες εξουσία επί του λαού. Για φανταστείτε, λόγου χάριν, πόσο κοστίζει στον μαφιόζο Ντε Νίρο η αυτοκάθαρση σε επισκέψεις στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι. Εξ ου και η ισχύς του σουλτανικού Διβανίου, όπου όμως η αυτοκάθαρση, όπως συμβαίνει πάντα στα σκοτεινά δώματα της εξουσίας, ήταν η σφαγή, ενίοτε παρουσιασμένη και σαν αυτοκτονία.

Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, λέει το τραγουδάκι, όμως στο άθλιο προτσές της πνέουσας τα λοίσθια «σύγχρονης αστικής δημοκρατίας» είναι και υπόθεση της AGBιάς. Μετρήσιμη εικόνα. Ανορθόδοξη. Ανορθολογιστική. Ανοίκεια σε οποιαδήποτε ψυχή και για οποιονδήποτε λόγο.

Η αυτοκάθαρση είναι οφθαλμόλουτρο τσιμπλιασμένων θεατών των βασάνων των ταγών. Για να μη δουν τα πρόβατα τον τράγο να τραβάει κατά γκρεμού, φωνάζοντας πως είναι ακόμη ο αρχηγόοοοος...

Πολύ απέχει ο Κέρουακ από το να θεωρηθεί φιλόσοφος, επιστήμονας, προτείνων λύσεις πολιτικάς. Ομως ίσως και να στέκεται σαν σοφός, αφού ξέρει πως την ελευθερία ο άνθρωπος την ξεκαθαρίζει μέσα του, σπάζοντας τους δεσμούς της γλώσσας. Αναζητώντας το νόημα κι όχι το σήμα των λέξεων. Στις μέρες που ζούμε δηλαδή, το νερό καταρχήν. Γάργαρο, πολύτιμο, δυνατό σαν χείμαρρος. Κι όχι τη μάρκα του απορρυπαντικού και τ' αυτοκόλλητα της απολύμανσης.

Ομως ο λεύτερος άνθρωπος δεν είναι ποτέ του μόνος, θαρρώ κι εγώ και δη ανάμεσα σε σκλάβους. Αμα σπάσει τα δεσμά της υποταγής τον λέμε επαναστάτη. Στην πλούσια γλώσσα μας ο πιο αναστάσιμος άνθρωπος. Η λαϊκή κάθαρση δεν είναι αυτοκάθαρση κι έτσι βαφτίζει το νερό και το σαπούνι της επανάστασης...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ