Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πολυεθνική υπόθεση

Πιστεύω ότι στην εποχή που ζούμε τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για παράδειγμα: Η παρουσία του κ. Κυριακού στο χώρο του αθλητισμού δεν ήταν συμπτωματική. Και γιατί το λέω αυτό. Εάν δούμε την τελευταία κυρίως 20ετία την πορεία του παγκόσμιου αθλητισμού στη λογική της «παγκοσμιοποίησης», που θέλει και τα σπορ κάτω από τον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών, τότε μόνο θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το ρόλο που πρόκειται να παίξει στον ελληνικό χώρο σαν εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η «αγορά» του Πανελληνίου ΓΣ και η μετατροπή του από ερασιτεχνικό σωματείο σε εμπορική επιχείρηση, η αστραπιαία προώθησή του στην IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού) και η πρόσφατη αναρρίχησή του - με τις ευχές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - στην προεδρία της ΕΟΑ, τι σηματοδοτούν;

Τη ραγδαία αλλαγή πλεύσης - φιλοσοφίας στο χώρο του υψηλού αθλητισμού, με κατεύθυνση την πλήρη εμπορευματοποίηση. Δηλαδή, πιο απλά. Ολος ο μηχανισμός, ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί τον πρωταθλητισμό - ΕΟΑ - Ομοσπονδίες - Σωματεία - Διαιτητές - Κριτές - Ιατροί κλπ. βοηθούμενοι από γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο - θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών.

Αυτή είναι η «νέα τάξη πραγμάτων». Βασικός εκπρόσωπος ο κ. Κυριακού.

Στη χώρα μας, όμως, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ' ό,τι έξω, αφού στερούμαστε αθλητικής παιδείας. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα σχολεία μας ο αθλητισμός είναι ανύπαρκτος. Είναι λογικό, λοιπόν, όλος ο παραπάνω μηχανισμός που ανέφερα να είναι πολύ πιο ευάλωτος σε κάθε είδους πρόκληση.

Να πούμε όμως και κάτι άλλο.

Αυτό το χάος που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας δεν έγινε μόνο του. Αυτό δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι, στα τελευταία 60 χρόνια, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τον τόπο, εναλλασσόμενα στην εξουσία, δεν μπόρεσε να κατεβάσει ένα πρόγραμμα που να αφορά συνολικά την ανάπτυξη του Αθλητισμού: Σχολικό - Μαζικό - Υψηλό. Ολα πρόχειρα και στο πόδι μέχρι σήμερα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ο χώρος του αθλητισμού αφορά όλους μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή μας, του πολιτισμού μας. Είναι τρόπος ζωής. Τίποτα δε χωρίζεται.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ