Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θερμοκήπιο οικονομικών σκανδάλων!

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κάποιοι παραποιούσαν συστηματικά τα μπλοκ αποδείξεων στα εξωτερικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να αποδίδονται πολύ μικρότερα ποσά στο κεντρικό ταμείο του νοσοκομείου

Η εμφάνιση αετονύχηδων στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι η φυσική κατάληξη της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς έχει στόχο - με βάση το πρόγραμμά της - να μετατρέψει τα νοσοκομεία «σε υγιείς και αποτελεσματικούς οργανισμούς». Αλλωστε εκεί κατατείνουν και οι διοικητικές αλλαγές των νοσοκομείων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που - κατά πάσα πιθανότητα - θα έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα.

Η υποχρέωση του ασθενούς να πληρώνει άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης λειτούργησε ως «πρόκληση» για τις εξαχρειωμένες εκείνες συνειδήσεις που αποδέχτηκαν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και «έβαλαν χέρι στο ταμείο», αντί με τους αρρώστους να ορθώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν απ' το κράτος να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Μ' αυτόν τον τρόπο καρπώθηκαν στην τσέπη τους ένα μέρος απ' τα 47 ευρώ που πληρώνει ο άρρωστος απ' τα 100 ευρώ που ξοδεύονται συνολικά στη χώρα μας για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Υστερα από καταγγελίες για οικονομικό σκάνδαλο στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, άρχισε από προχτές ελέγχους το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οικονομικές απώλειες - που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ - για το νοσοκομείο, αλλά και τ' ασφαλιστικά ταμεία οφείλονται στη συστηματική παραποίηση των μπλοκ αποδείξεων, με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται τα ακριβή ποσά από τα εξωτερικά ιατρεία στο κεντρικό ταμείο του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, όταν κάποιος προσερχόταν στα εξωτερικά ιατρεία για την πληρωμή μιας ιατρικής εξέτασης λάμβανε την απόδειξη στην οποία αναγραφόταν το πραγματικό ποσό, όμως στη δεύτερη σελίδα του μπλοκ αποδείξεων που είναι διπλότυπα, αναγραφόταν πολύ μικρότερο ποσό. Ετσι, στο ταμείο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου κατατίθονταν απόδειξη με μικρότερο εισπραχθέν ποσό, προκειμένου να οικειοποιούνται τη διαφορά οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του οικονομικού σκανδάλου.

Το θέμα των ελέγχων, δε, πήρε απρόσμενες διαστάσεις όταν διαπιστώθηκε πως μέρος των δεσμευμένων, από τους ελεγκτές, εντύπων, αντί να οδηγηθούν στο φυλασσόμενο χώρο τοποθετήθηκαν, άγνωστο πώς, σε σακούλα απορριμμάτων και πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Για την εξέλιξη αυτή, μάλιστα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας Ουρανία Σταθέα διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ενώ οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας αναζήτησαν τα χαμένα έγγραφα στη χωματερή του Δήμου Λάρισας, χωρίς, όμως, να εντοπιστούν.

Η ολοκλήρωση των ερευνών, που αφορούν τα οικονομικά των τεσσάρων τελευταίων ετών, αναμένεται να ολοκληρωθούν, τουλάχιστον, μετά από δύο βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ