Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικός ξεσηκωμός

Η 17η Μάρτη μας καλεί σε ξεσηκωμό! Οι ταξικές δυνάμεις «φουλάρουν» τις μηχανές τους και με σημαία το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, τα αιτήματα των πραγματικών μας αναγκών, βάζουν πλώρη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της απεργίας. Συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που έχουν ήδη μπει σε απεργιακή τροχιά, μιλάνε στο «Ριζοσπάστη» για τον προγραμματισμό της δράσης μέχρι και τις 17 Μάρτη.

***

Γιάννης Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων: «Οι οικοδόμοι όλης της χώρας ρίχνονται στη μάχη της απεργίας στις 17 Μάρτη, έχοντας σαν παρακαταθήκη τη μεγάλη απεργία της 10ης Νοέμβρη, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη και τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ακολούθησαν στα εργοτάξια και στα γιαπιά. Η απεργία θα γίνει υπόθεση όλων των Συνδικάτων, που ήδη συνεδριάζουν για να πάρουν αποφάσεις και να καταρτίσουν πρόγραμμα εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς. Ελληνες και οικονομικοί μετανάστες, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην προμετωπίδα του αγώνα τους, θα "νεκρώσουν" τα εργοτάξια και τα γιαπιά στις 17 του Μάρτη, θα ενώσουν τη δύναμή τους με όλη την εργατική τάξη, θα απαντήσουν δυναμικά στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

***

Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ): «Μετά και την επιτυχημένη απεργία των κλάδων στις 25 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία είχε από το Δεκέμβρη αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές του χρόνου, μπροστά και στη διαπραγμάτευση της νέας Κλαδικής ΣΣΕ με την εργοδοσία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας συνεδριάζει την Τρίτη για να προκηρύξει απεργία στις 17 Μάρτη, με το διεκδικητικό πλαίσιο του Πανεργατικού Μετώπου. Η ΟΕΚΙΔΕ διοργανώνει τρεις περιφερειακές συσκέψεις με τη συμμετοχή εργαζομένων, εκλεγμένων συνδικαλιστών από πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα, στις 26 Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στις 27 Φλεβάρη στην Κομοτηνή. Μέχρι και τις 17 του Μάρτη, οι ταξικές δυνάμεις της Ομοσπονδίας προγραμματίζουν εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια και των τριών κλάδων».


***

Κώστας Λιαπάτης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών: «Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου για το συντονισμό της δράσης με τις πρωτοπόρες ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας έχει ήδη αποφασίσει να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 17 Μάρτη με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Η απεργία αποτελεί μέρος του συνολικότερου προγράμματος κινητοποιήσεων που έχει καταρτίσει η Ομοσπονδία μπροστά και στη διαπραγμάτευση με τους εργοδότες της νέας Κλαδικής ΣΣΕ. Τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου θα μπει χωρίς εξαιρέσεις το ζήτημα της συμμετοχής τους στην απεργία, ενώ οι ταξικές δυνάμεις στη διοίκηση της Ομοσπονδίας προγραμματίζουν εξορμήσεις σε εργοστάσια του κλάδου, κυρίως σε μεγάλους εργασιακούς χώρους».

***

Βασίλης Γκλεζάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας: «Η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί 25.000 με 30.000 εργαζόμενους της ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας σε όλη τη χώρα. Στο τελευταίο συμβούλιο της Ομοσπονδίας πήραμε με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της 17ης Μάρτη, μαζί με όλες τις άλλες ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στην επίθεση που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη, αλλά και για τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου. Η πολιτική της κυβέρνησης κατεδαφίζει το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα μας έχει απομείνει, οι υπηρεσίες Υγείας ιδιωτικοποιούνται και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην απεργία είναι επιβεβλημένη».

***

Χρήστος Κατσούλιας, ταμίας της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου: «Η απόφαση για απεργία στις 17 Μάρτη πάρθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, στην κατεύθυνση τα σωματεία να διοργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Ηδη, σε σύσκεψη στην Πάτρα, το Σωματείο του Επαρχιακού Τύπου πήρε απόφαση. Επίσης πραγματοποιήθηκε ανάλογη σύσκεψη και περιοδεία συνδικαλιστών στην Τρίπολη και την Καλαμάτα. Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται περιοδείες στην "Κάρτομπανκ" Κορίνθου, στη "Βιοχαρτική" της Ελευσίνας, στη Χαλκίδα και τις Ροδιές Εύβοιας. Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προγραμματίζονται συσκέψεις και περιοδείες των ταξικών δυνάμεων του Κλάδου στη "Χαρτοποιία Φθιώτιδας", στην "Πάκο" στην Πελασγία, στη "Βις" στο Βόλο και σε άλλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας».

***

Κώστας Μυτιληνού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας: «Το Συνδικάτο έχει πάρει ήδη απόφαση για απεργία στις 17 του Μάρτη. Οι μεταλλεργάτες θα πάνε με αγωνιστικούς όρους στην 24ωρη απεργία του Μάρτη. Την Τετάρτη 2 Μάρτη, στις 5 το απόγευμα - μαζί με άλλα Συνδικάτα - πραγματοποιούμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην πολιτική λιτότητας, στις απολύσεις, τις καθυστερήσεις των δεδουλευμένων. Από την πρόσφατη σύσκεψη των Σωματείων προέκυψε η αποφασιστικότητα να τεθεί το ζήτημα της απεργίας σε όλα τα σωματεία και στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, σε κάθε εργασιακό χώρο. Η μάχη της απεργίας θα δοθεί με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες, με το υλικό του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου, ενώ ειδική δουλιά θα γίνει για τους μετανάστες και τους νέους εργαζόμενους, με την έκδοση ιδιαίτερου υλικού από το Συνδικάτο».

***

Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: «Το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ μας βρήκε έτοιμους και απόλυτα σύμφωνους. Αυτές τις μέρες και μέχρι τις 17 Μάρτη πραγματοποιούμε εξορμήσεις και περιοδείες σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες σούπερ - μάρκετ, προκειμένου το μήνυμα της απεργίας να φτάσει παντού, να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου στο εμπόριο. Παράλληλα τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη με στόχο το συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, μπροστά στην απεργία. Η απόφαση για συμμετοχή στην απεργία των ταξικών σωματείων αποτελεί συνέχεια του αγώνα μας, καθώς πρόσφατα, στις 7 Φλεβάρη, πραγματοποιήσαμε 24ωρη απεργία, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ