Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΛΕΣΒΙΧ - ΧΟΛΣΤΑΪΝ
Το παράδοξο να χάνεις τις εκλογές και να παραμένεις στην εξουσία...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Γερμανία, μπορεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να έχασε τις εκλογές σε ένα ακόμη προπύργιό του, στο κρατίδιο του Σλέσβιχ - Χολστάιν, εντούτοις, καθώς φαίνεται, θα παραμείνει στην εξουσία. Πώς; σε συνεργασία φυσικά...

Συγκεκριμένα οι εκλογές στο γερμανικό βόρειο κρατίδιο κοντά στα σύνορα εξελίχτηκαν σε «θρίλερ» και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, νικητές αναδείχτηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 40,2% καταγράφοντας άνοδο πέντε μονάδων σε σχέση με το 2000. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν το 38,7% (πτώση 4,4% σε σχέση με το 2000) και ακολούθησε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με 7,6%, οι Πράσινοι με 6,2% και το κόμμα των δανόφωνων SSW με 3,6%.

Σε επίπεδο εδρών, η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων συγκεντρώνει 33 έδρες (επί συνόλου 69), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει 34 έδρες. Το SSW κέρδισε τις 2 έδρες που φαίνεται να «ρυθμίζουν» το αποτέλεσμα. Προεκλογικά το SSW δήλωνε ανοιχτό για συνεργασία και με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε περίπτωση που οι τελευταίοι κέρδιζαν την πλειοψηφία των εδρών. Κάτι τέτοιο, όμως, τελικά δεν έγινε.

Πάντως, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και δεν αποκλείεται ακόμα και η περίφημη «μεγάλη συμμαχία» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών...

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν μια σαφέστατη προειδοποίηση προς τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενόψει των εκλογών του 2006. Στο Σλέσβιχ - Χολστάιν το SPD δεν είχε χάσει εκλογική μάχη από το 1988.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ