Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και παρασκηνιακά μαγειρέματα

Κατοχικοί «ασφαλίζουν» περιοχή στη Βαγδάτη, που έχει δεχτεί επίθεση

Associated Press

Κατοχικοί «ασφαλίζουν» περιοχή στη Βαγδάτη, που έχει δεχτεί επίθεση
ΡΑΜΑΝΤΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τα χτυπήματα της ιρακινής αντίστασης εναντίον των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και των ντόπιων συνεργατών τους εξακολουθούν να προκαλούν «σοκ και δέος», παρά τα παζάρια που βαπτίζονται «διαβουλεύσεις» για το σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας - παρωδίας, αλλά και την «αποκάλυψη» του Time, που ήδη μεταδίδεται ευρέως, περί «μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ «κάποιων σουνιτών ανταρτών» και πρακτόρων, αλλά και Αμερικανών διπλωματών, αναζητώντας τρόπους τερματισμού της αιματοχυσίας...

Κατά το Time, που επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου, αλλά και ιρακινές πηγές, φυσικά εν ανωνυμία, ήδη έχει πραγματοποιηθεί μία «μυστική συνάντηση» μεταξύ δύο αξιωματούχων του αμερικανικού στρατού και ενός «μεσήλικα, πρώην αξιωματούχου του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που δρα ως μεσάζων» και ενός υψηλόβαθμου στελέχους των ανταρτών. Και το αμερικανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του σελίδα σημειώνει: «Και όλα αυτά, παρότι η κυβέρνηση Μπους έχει πολλαπλώς διακηρύξει ότι δε συνομιλεί με τρομοκράτες»... και ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με την ιρακινή αντίσταση, ωστόσο η Ουάσιγκτον διαθέτει «παρασκηνιακούς διαύλους» επικοινωνίας με ορισμένους κύκλους της, όπως δήλωσαν στο Time μη κατονομαζόμενες αμερικανικές και ιρακινές πηγές.

Αν κρίνει, πάντως, κάποιος από τη δράση της ιρακινής αντίστασης, τα αποτελέσματα αυτών των «συνομιλιών» - αν, φυσικά, έχουν πραγματοποιηθεί - είναι μάλλον απογοητευτικά για τον κατοχικό στρατό. Μία ακόμη επίθεση χθες στη Βαγδάτη, με αυτοσχέδια βόμβα, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί και να τραυματιστούν οκτώ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, AFP.

Επίσης, εννέα Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων μέλη της ασφάλειας και της διοίκησης, σκοτώθηκαν και δύο αγνοούνται σε σειρά επιθέσεων στη Βαγδάτη και σε περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε χθες από πηγές της ασφάλειας. Ακόμη επιθέσεις με νεκρούς έγιναν στην επαρχία Ντιγιάλα, ΒΑ της Βαγδάτης, στην Μπακούμπα, στην πόλη Μπαϊτζί, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, στη Σαμάρα, και στη Μοσούλη.

Από την άλλη πλευρά, οι κατοχικές δυνάμεις επέβαλαν στο Ραμάντι, μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις οκτώ το βράδυ έως τις έξι το πρωί. Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη στήνουν επίσης νέα σημεία ελέγχου, καθώς συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον σιιτών, που γιορτάζουν τη θρησκευτική γιορτή Ασούρα σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο.

Το Ραμάντι, περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών τον τελευταίο χρόνο. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν διευκρινίσει αν θα υπάρξει σύντομα επιχείρηση εκκαθάρισης στην πόλη, όπως συνέβη πριν από περίπου τρεις μήνες στη Φαλούτζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ