Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Με το άλλοθι του ενός τρίτου...

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οι Βρυξέλλες πανηγυρίζουν το πρώτο επίσημο «Ναι» υπέρ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης («Ευρωσύνταγμα»), που μέσω δημοψηφίσματος ήρθε από την Ισπανία... Εντούτοις, ουδείς θέλει να σχολιάσει σοβαρά ότι μόλις το 42% των ψηφοφόρων ενδιαφέρθηκε να προσέλθει στις κάλπες, που σημαίνει ότι το ποσοστό του 76,73% των Ισπανών που ψήφισαν «ναι» αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 περίπου του εκλογικού σώματος.

Κάπως σαν τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή. Η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στέλνει «ανάμεικτα μηνύματα» σχολιάζουν αναλυτές σε BBC και «Reuters», που σπεύδουν να θεωρήσουν την πολύ χαμηλή συμμετοχή όχι ως αδιαφορία προς την ΕΕ, αφού «οι Ισπανοί πολίτες έχουν από πολύ καιρό επιλέξει αυτό το δρόμο», αλλά περισσότερο ως αποστροφή προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και το Λαϊκό Κόμμα (PP), που επιχείρησαν να «μετρήσουν τις δυνάμεις τους» και διεξήγαγαν ξεχωριστές καμπάνιες, για την υπερψήφιση φυσικά το «Ευρωσυντάγματος». Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι η πλειοψηφία δε γνωρίζει αλλά και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το σύνολο των άρθρων της Συνθήκης και οι αναλύσεις των κομμάτων δε βοήθησαν σε αυτό. Να υπενθυμίσουμε ότι υπέρ του «Ναι» εκτός των δύο κομμάτων της εξουσίας είχαν ταχθεί Βάσκοι και Καταλανοί εθνικιστές και τα συνδικάτα UGT και CCOO.

Ο συνασπισμός Ενωμένη Αριστερά (Ισκιέρδα Ουνίδα) όπου μετέχει και το ΚΚ Ισπανίας, το «Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας» (ERC), το Ερι Μπατασούνα και το συνδικάτο CGT και άλλα μικρότερα κόμματα στη Χώρα των Βάσκων και στη Γαλικία είχαν ζητήσει από τους πολίτες να καταψηφίσουν τη Συνθήκη. Τελικά υπέρ του «όχι» τάχθηκε το 17,24% όσων τελικά προσήλθαν στις κάλπες.

Τα αποτελέσματα ή καλύτερα η σχεδόν μηδαμινή συμμετοχή έδωσαν το έναυσμα για μία ακόμη «κόντρα» μεταξύ του PSOE και του PP. Το ΡΡ χαρακτήρισε «ζόφο» για την κυβέρνηση την πολύ χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα. Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η πολύ χαμηλή συμμετοχή μπορεί να ήταν ακόμη χαμηλότερη και από του ρεκόρ που καταγράφηκε πέρσι κατά τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Αλλά δεν ήταν το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να είναι ακόμη χαμηλότερη ώστε να τεθεί σε αμφισβήτηση το δημοψήφισμα.

Οσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέρ Σολάνα, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, με μία φωνή τόνισαν ότι το αποτέλεσμα είναι ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα» και για τους υπόλοιπους πολίτες της ΕΕ και «δείχνει το δρόμο και στις άλλες χώρες που θα επικυρώσουν τη Συνθήκη στους προσεχείς μήνες».

Το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προτού τεθεί σε ισχύ το 2007. Μέχρι στιγμής, εννέα χώρες έχουν αποφασίσει να θέσουν τη Συνταγματική Συνθήκη σε δημοψήφισμα. Αλλες δύο δεν έχουν αποφασίσει εάν θα ακολουθήσουν το δρόμο του δημοψηφίσματος. Στα υπόλοιπα κράτη - μέλη το «Ευρωσύνταγμα» θα επικυρωθεί μέσω των Κοινοβουλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ