Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Ξεσηκώνεται ο κόσμος του Πολιτισμού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1/3, 7μ.μ., στη Στοά Αττάλου διοργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία

Eurokinissi

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΠΟ να «διασκεδάσει» την ανατριχίλα που προκάλεσε η παραχώρηση της Στοάς Αττάλου στη Vodafone, μετατρέποντας το αίτημα για «τραπέζωμα» των στελεχών της σε ιδιωτική ξενάγησή τους!

Οι καλλιτεχνικοί φορείς, αναγνωρίζοντας ότι δεν αλλάζει η ουσία της παραχώρησης ενός αρχαιολογικού μνημείου σε μια ιδιωτική εταιρία, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την 1η Μάρτη, 7μ.μ., μπροστά στη Στοά Αττάλου και καλούν όλους τους φορείς και το λαό να συμμετάσχει.

«Η απόφαση του υφυπουργού κ. Τατούλη να μη δεχτεί τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που είχε αποδεχθεί με οριακή πλειοψηφία την παραχώρηση), αλλά να διαθέσει τη Στοά Αττάλου στη VODAFONE για πιο ήπια χρήση δεν αλλάζει την ουσία», τονίζεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και προστίθεται: «Ηδη στη Στοά Αττάλου θα ακολουθήσει η παραχώρηση του χώρου στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να δεξιωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 6/10/2005. Η χυδαία εμπορευματοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και πρέπει να σταματήσει. Η πολιτιστική κληρονομιά και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν οργανικά στοιχεία παιδαγωγικής και αισθητικής καλλιέργειας του λαού και δεν μπορούν να γίνονται διαφημιστικές βιτρίνες των πολυεθνικών εταιριών».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ή όχι κτήμα της ιστορίας του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου; Είναι ή όχι στοιχεία παιδαγωγικής και αισθητικής καλλιέργειας; Εχει κανείς το δικαίωμα να τα νοικιάζει, να τα διαθέτει, να τα "πουλάει"; Τι ρόλο παίζει το ΚΑΣ; Ποιος θα κερδίσει από αυτή τη χυδαία εμπορευματοποίηση; Αυτό είναι το όραμά τους για τον Πολιτισμό;».

Και προσθέτει: «Δε μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Χρόνια τώρα, όλοι όσοι διαχειρίζονται την υπόθεση Πολιτισμός στη χώρα μας δούλεψαν και δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μας πείσουν ότι χτίζουν το σύγχρονο, τάχα, και πολυδιάστατο πολιτισμό. Η αλήθεια είναι ότι δρομολογούν την εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη βαθύτερη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού μας, την καθιέρωση του τουριστικού (!!) πολιτισμού. Θέλουν να συνηθίσουμε σ' αυτή τη λογική, να γίνουμε θιασώτες. Εμείς έχουμε χρέος να αντισταθούμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Καταγγέλλουμε κάθε λογική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, αρνούμαστε να παραχωρήσουμε έστω και ένα λιθαράκι από την πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να κάνουν κοσμοπολίτικες εκδηλώσεις οι πολυεθνικές εταιρίες. Αρνιόμαστε τη "λογική" ότι όλα πουλιούνται, όλα υποτάσσονται στη "λογική" του κέρδους».

Εκτός από το κάλεσμα του ΣΕΗ για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τρίτης, διοργανώνει και συνέντευξη Τύπου για το θέμα (28/2, 12μ.) στα γραφεία του.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση απευθύνει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι τα αρχαιολογικά μνημεία «ανήκουν στον ελληνικό λαό και στην Ιστορία. Υποχρέωση του ΥΠΠΟ και των θεσμικών οργάνων είναι η προστασία τους και η μέγιστη επιστημονική και πολιτιστική ανάδειξή τους». Το ΕΕΤΕ θυμίζει και την αποτροπή, μετά από αντιδράσεις, της παλαιότερης απόπειρας, επί ΠΑΣΟΚ, να παραχωρηθεί το Ηρώδειο για επίδειξη μόδας. Θυμίζουμε ότι ανάλογη ανακοίνωση έκανε και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ