Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για την παραγωγή βιβλίων για τυφλούς

Την ανάγκη θέσπισης μέτρων για την παραγωγή βιβλίων με «γραφή Braille» και σε μεγέθυνση για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με μερική όραση, αναδεικνύει η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Γιάννης Πατσιλινάκος, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Ο γραφτός λόγος είναι στοιχείο της ανάπτυξης του μορφωτικού επιπέδου ενός λαού, μιας κοινωνικής κατηγορίας. Είναι το βασικό μέσο επαφής με τα πολιτιστικά αγαθά και την αναπαραγωγή τους. Οι τυφλοί, λόγω της φύσης της αναπηρίας τους, χρησιμοποιούν ως γραφή τη "γραφή Braille", κώδικας από κουκκίδες που εκφράζεται σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου και στην Ελληνική.

Στη χώρα μας η παραγωγή βιβλίων με τη γραφή Braille, απεικονίζει τη γενικότερη αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Οι τίτλοι βιβλίων σε Braille είναι ελάχιστοι, γεγονός που μας κατατάσσει σαν χώρα (με τα στοιχεία που εμείς έχουμε) πολύ κάτω και από χώρες με μικρότερη καπιταλιστική ανάπτυξη. Μάλιστα, η διαδικασία υποβάθμισης των σχολών τυφλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνδέεται και με μια συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης της ανάγκης να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί ο τυφλός τη γραφή Braille», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και συνεχίζει: «Η παραγωγή βιβλίου περιορίζεται στην κακέκτυπη αναπαραγωγή των σχολικών βιβλίων, σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και πολύ λιγότερο σε κάποια παραγωγή, κύρια από ιδιώτες λογοτεχνικού και άλλου βιβλίου. Το Εθνικό Τυπογραφείο για την παραγωγή βιβλίων για τυφλούς, είναι αίτημα δεκαετιών του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, αλλά έχει παραπεμφθεί στις καλένδες παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς είχε υιοθετηθεί και από κόμματα που πέρασαν από την κυβερνητική εξουσία.

Η ηχογράφηση βιβλίων σε κασέτες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη του γραφτού λόγου, είτε για το διάβασμα, είτε για την έκφραση. Ο συμπληρωματικός τρόπος πρόσβασης των τυφλών στο βιβλίο μέσω των κασετών, έχει μετατραπεί ουσιαστικά, στο μόνο μέσο επαφής».

«Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στους ανθρώπους με μερική όραση, ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα, μιας και δεν υπάρχει στη χώρα μας παραγωγή βιβλίων με μεγεθυμένα γράμματα ούτε καν των σχολικών βιβλίων. Αποτέλεσμα της κατάστασης και των τρομερών ελλείψεων είναι οι οικογένειες μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών με μερική όραση να πληρώνουν τεράστια ποσά για την αναπαραγωγή βιβλίων σε μεγέθυνση για τα παιδιά τους. Υπολογίζεται ότι μια οικογένεια τυφλού ή με μερική όραση φοιτητή, πληρώνει περί τα 1.000 ευρώ το μήνα, για ηχογράφηση ή εκτύπωση σε μεγέθυνση βιβλίων για τα παιδιά τους», καταλήγει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας, εάν:

  • Εχει εντάξει μέσα στο 2005 τις ανάλογες επενδύσεις, ούτως ώστε να ιδρυθεί στη χώρα μας Εθνικό Τυπογραφείο βιβλίων Braille για τυφλούς και βιβλίων σε μεγέθυνση για τα παιδιά με μερική όραση;
  • Θα αναγνωρίσει έμπρακτα την υποχρέωση του κράτους για να έχουν οι τυφλοί και οι άνθρωποι με μερική όραση πλήρη και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα είδη του γραφτού λόγου;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ