Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργα και ημέραι... αντεργατικής πολιτικής

Ανεργία, καθηλωμένοι μισθοί, συντάξεις μιζέριας, παραπέρα υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, επέκτασης του ωραρίου, είναι μόνο μερικά από τα «φρούτα» που έφερε μέσα σε ένα χρόνο η διακυβέρνηση από το κόμμα της ΝΔ.

Παρά τις βαρύγδουπες προπαγανδιστικές κορόνες για μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο διάστημα του ενός χρόνου, η ανεργία όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά τραβά σταθερά την ανηφόρα. Ετσι το β' τρίμηνο του 2004 το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 10,2% από 9,3% το 2003. Το γ' τρίμηνο - το τελευταίο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία - η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,1% από 9,3% το 2003. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται την περίοδο που πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί, ακόμα και κατά τη διάρκεια τέλεσής τους. Αλλά δεν είναι μόνο τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δείχνουν αύξηση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Γενάρη του 2004 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ήταν 534 χιλιάδες, τον ίδιο μήνα του 2005 ανέρχονταν σε 546 χιλιάδες.

Σχετικά με την εισοδηματική πολιτική της, η κυβέρνηση κινήθηκε αυστηρά στα μέτρα και τις προδιαγραφές ενίσχυσης των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ετσι, οι ονομαστικές αυξήσεις του Δημοσίου ήταν μόλις 3,6% - ποσοστό που στον πραγματικό μισθό μεταφράζεται σε 2,5%. Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 852 ευρώ διαμορφώνονται στα 873,2 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι αυξήσεις στις συντάξεις. Το ποσοστό αύξησης 4% σε Δημόσιο, ΙΚΑ και στ' άλλα ταμεία βρίσκεται στα όρια του πληθωρισμού. Ακόμα και μετά την αύξηση, ένας στους δύο συνταξιούχους του ΙΚΑ (από τους 930.000) θα έχει σύνταξη κάτω από 428 ευρώ. Η δε αύξηση στη σύνταξη των αγροτών είναι μόλις 12 ευρώ το μήνα, διαμορφώνοντας τη μηνιαία αγροτική σύνταξη στα 203 ευρώ, δηλαδή σύνταξη πείνας. Συμπέρασμα: Μισθοί και συντάξεις καθηλώθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ στο ίδιο τέλμα που ήταν κατά τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Η ευθεία επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση αποτυπώθηκε στην υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ, αλλά και στην υπόθεση των τραπεζών, όπου το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προβλέπει μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, αλλά και τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (ιδιωτικοποίηση). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση - όπως προέκυψε και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού - στον κατάλληλο χρόνο θα θέσει και πάλι ζήτημα συνολικής επανεξέτασης του Ασφαλιστικού. Με δεδομένες μάλιστα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι σίγουρο ότι και αυτή η επανεξέταση θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων. Ο στόχος για αύξηση κατά πέντε χρόνια του πραγματικού εργάσιμου βίου και ο περιορισμός του βάρους της δημόσιας σύνταξης υπέρ των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης είναι πλέον στρατηγικές επιλογές. Και σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν της απόλυτης συμφωνίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση στα ευρωενωσιακά όργανα, έχει δώσει δείγματα γραφής...

Στα παραπάνω να προσθέσουμε την επέκταση των προγραμμάτων απαλλαγής των επιχειρήσεων από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το διά νόμου χάρισμα 1,1 δισ. ευρώ χρέη των εργοδοτών προς το ΙΚΑ.

Ο εμπαιγμός με το ΛΑΦΚΑ και η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση, σημαίνει οριστική απώλεια για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ενός μεγάλου μέρους από τα ποσά που τους είχαν παρανόμως παρακρατηθεί. Την ίδια στάση επέδειξε και απέναντι στους χιλιάδες συμβασιούχους. Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης όχι μόνο άφησαν στο δρόμο τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αλλά και διαιωνίζουν και στο μέλλον το αίσχος της ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων, αναδεικνύοντας και το «κράτος της ΝΔ» ως πρωταγωνιστή της ευελιξίας και της στυγνής εκμετάλλευσης.


Eurokinissi

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα αντεργατικά «κατορθώματα» της κυβέρνησης. Με το νομοσχέδιο που έδωσε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και τα απάνθρωπα ωράρια που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους οι πολυεθνικές σε εμπόριο και υπηρεσίες, ενώ ευθέως επιχειρείται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ετσι δρομολογήθηκε ένας ακόμη παράγοντας έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και απαλλοτρίωσης των αυτοαπασχολουμένων από την ένταση του ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μέσω της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης ανοίγει και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Σχεδιάζει μέτρα για τη γενικότερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την παραπέρα υπονόμευση του οχτάωρου και της σταθερής απασχόλησης, με τάση αύξησης του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου και παραπέρα ελαστικοποίησης στα πλαίσια της φημολογούμενης αύξησης του εβδομαδιαίου χρόνου στις 65 ώρες, που προωθεί η ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά, τάχτηκε ανοιχτά με την απαίτηση των εργοδοτών για μείωση του κόστους των υπερωριών.

Προχώρησε επίσης στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας, αφού έκανε την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας (ΑΕ) που λειτουργεί με τους «κανόνες της ανταγωνιστικής οικονομίας», ενώ με το νόμο σχετικά με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενισχύει τις «μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται επενδύοντας σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό παράγοντας "νέα προϊόντα" στο χώρο της Υγείας», που θα αναπτύσσουν δράση σε ό,τι έχει απομείνει πλέον ως δημόσιο σύστημα Υγείας.


Motion Team

Προχώρησε στην ενοικίαση κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τις ιδιωτικές κλινικές, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες έτοιμα κρεβάτια, τα οποία δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης κινούνται και τα δύο νομοσχέδια για τη Δημόσια Υγεία (δηλαδή για τον έλεγχο των νερών, της ατμόσφαιρας, των τροφίμων κλπ), και για την αναδιοργάνωση των ΠΕΣΥ, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκεται και η σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για την εκχώρηση σε αυτές του 20% των κρεβατιών.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ