Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Να μην περάσει η πολιτική για το ωράριο

Καταγγέλλει τις παρατάξεις στη διοίκηση της ΕΣΕΕ για την παραπλανητική στάση τους και την υποστήριξη των κυβερνητικών σχεδίων

«Κάθε υποχώρηση στοιχίζει ακριβά. Να μπούμε όλοι στη μάχη», τονίζει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ) στην ΕΣΕΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 του Μάρτη. Παράλληλα, τονίζει ότι «για άλλη μια φορά και με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, το μονοπαραταξιακό προεδρείο της ΕΣΕΕ, που πρόσκειται στη ΔΑΚΜΜΕ, κατέδειξε το ρόλο του και τη δουλικότητά του στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Χωρίς ίχνος ντροπής και χρησιμοποιώντας τη διγλωσσία και το ψέμα, εξέδωσε δελτίο Τύπου για το περιεχόμενο της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΣΕΕ 7/3/05), διαστρέφοντας την πραγματικότητα».

Το προεδρείο - επισημαίνει η Αγωνιστική Συνεργασία - «πρόβαλλε ότι η σύγκλιση του ΔΣ για το θέμα του ωραρίου, έγινε με δική του πρωτοβουλία και με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Κρύβει σκόπιμα ότι αρνήθηκε έγγραφη πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων (10/1/05) για πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για το θέμα αυτό και αποσιωπά συνειδητά ότι υποχρεώθηκε στο έκτακτο αυτό ΔΣ μετά από έγγραφο αίτημα 94 συναδέλφων - αντιπροσώπων από όλη τη χώρα».

Η Αγωνιστική Συνεργασία αναφέρει ότι «κάτω από τη διαπιστωμένη γενική κατακραυγή των χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που αυτή την περίοδο σ' όλη τη χώρα οργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις για παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, το προεδρείο της ΕΣΕΕ θέλει να παραπλανήσει τους συναδέλφους. Μπροστά στο φόβο να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος του και να απομονωθεί από τη βάση, αναγκάστηκε να φιλολογήσει γενικά περί κινητοποιήσεων, χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Την ίδια στιγμή, κάνει έκκληση στους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να μη συμπορευτούν με τους εργατοϋπαλλήλους και να απέχουν από την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη!!! Η δημαγωγία σε όλο της το μεγαλείο».

Η παράταξη σημειώνει ότι στο ΔΣ της ΕΣΕΕ οι ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΜΜΕ ταυτίστηκαν με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, καθώς δεν πρότειναν καμία κινητοποίηση, αρνήθηκαν να γίνει η έκτακτη ΓΣ στις 20 Μάρτη και τη μετέθεσαν στις 3 του Απρίλη, για να συμμετάσχει η ηγεσία απερίσπαστη στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη, αρνήθηκαν και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων στη συνέλευση.

Η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους μικρούς εμπόρους όλης της χώρας να γυρίσουν την πλάτη τους στην ηγεσία της ΕΣΕΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να μη δείξουν καμία ανοχή στις κυβερνητικές επιδιώξεις και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με αγώνες «μέσα από τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλουν εμπόδια, ώστε να μην περάσει αυτό το πολυνομοσχέδιο που ωφελεί τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές και να διεκδικήσουν ωράριο 48 ωρών, υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα με 3 απογεύματα κλειστά, Κυριακή υποχρεωτική αργία, πλήρη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, κατάργηση όλων των μορφών μερικής απασχόλησης».

Οι βιοτέχνες Θεσσαλονίκης

Την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια για το ωράριο, εξέφρασε και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), καλώντας τις διοικήσεις των σωματείων της να ενημερώσουν τα μέλη και να προετοιμαστούν για μια μαζική, δυναμική αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση. Σε ανοιχτή σύσκεψη της ΟΒΣΘ, όπου συζητήθηκαν το ωράριο, η επέκταση των πολυκαταστημάτων, το πλανόδιο εμπόριο, επισημάνθηκε: «Η αφαίρεση της δυνατότητας από τις Νομαρχίες να καθορίζουν μετά από σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων φορέων το τοπικό ωράριο της αγοράς, είναι μια προκλητικότατη ενέργεια της κυβέρνησης προς ικανοποίηση των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Ο νέος φορολογικός νόμος υπολείπεται και αυτός της ουσιαστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της ριζικής αλλαγής προς το δικαιότερο του φορολογικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ