Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σε ρυθμούς διογκούμενης ασφυξίας

Αύξηση 60% εμφανίζουν στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2005 οι ακάλυπτες και διαμαρτυρημένες επιταγές. «Φέσια» 5,5 εκατ. ευρώ τη μέρα

Σε κατάσταση ασφυξίας έχουν περιέλθει οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν τα σπασμένα του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού». Το γεγονός αυτό καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της εταιρίας «Τειρεσίας ΑΕ», που εμφανίζουν ραγδαία έξαρση στις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Το «φαινόμενο» αποκαλύπτει το μέγεθος της στενότητας και της οικονομικής δυσπραγίας των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ που αναγκάζονται να βγουν έξω από το πεδίο της «ελεύθερης αγοράς». Η συνεχιζόμενη διόγκωση της αξίας των απλήρωτων συναλλαγματικών αποκαλύπτει τη δυσπραγία των λαϊκών νοικοκυριών στην αποπληρωμή δόσεων για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο δίμηνο Γενάρης -Φλεβάρης του 2005 τα συνολικά φέσια (διαμαρτυρημένες -ακάλυπτες επιταγές) έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 272,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε καθημερινή βάση, τα «φέσια», φτάνουν στα 5,5 εκατ. ευρώ. Αποκαλυπτικό της διογκούμενης δυσπραγίας είναι το ποσοστό αύξησης, το οποίο σε σύγκριση με το α΄ δίμηνο του 2004 εκτοξεύτηκε σε ποσοστό 60%. Στο πλαίσιο αυτό και ταυτόχρονα με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τραπεζικών δανείων (υπολογίζονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ), τα μαύρα κατάστιχα του «Τειρεσία» μακραίνουν με νέα ονόματα επιχειρήσεων και απλών δανειοληπτών, οι οποίοι απειλούνται με δικαστικά μέτρα και κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2005, που συλλέγει από τις εμπορικές τράπεζες η «Τειρεσίας ΑΕ», προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε στα 238,7 εκατ. ευρώ (129,6 εκατ. το Γενάρη και ακόμη 109,1 εκατ. το Φλεβάρη). Στο αντίστοιχο περσινό δίμηνο ήταν στα 142 εκατ. ευρώ και το ποσοστό αύξησης έφτασε σε 68%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Εκτοξεύτηκαν στα 33,8 εκατ. ευρώ (από 28,3 εκατ. πέρσι) με αύξηση 19,4%.
  • Η συνολική αξία (διαμαρτυρημένες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) έφτασε σε 272,5 εκατ. ευρώ (170,4 εκατ. πέρσι) για το 2004 με αύξηση 59,9%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ