Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Σφίγγει η θηλιά της ιδιωτικοποίησης

Με το διορισμό του νέου προέδρου,  επιταχύνονται  στο έπακρο οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Με την τοποθέτηση του Δ. Παπούλια στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιταχύνει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση - διάλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, επιλέχθηκε γι' αυτή τη θέση, διότι θεωρείται από την κυβέρνηση ότι έχει δώσει «δείγματα γραφής» από τα πόστα που πέρασε, με κυριότερο την ιδιωτικοποίηση του πρώτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού. Η τοποθέτησή του, που ανακοινώθηκε χθες επισήμως στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, αναμένεται να επιφέρει σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία προετοιμασίας και τελικά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το παραπάνω το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Παπούλιας νομίζω ότι είναι αρκετά γνωστός, υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ κατά τη φάση της πρώτης μετοχοποίησή του, και πιστεύω ότι με επιτυχία θα αντιμετωπίσει και το εγχείρημα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ». Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς επίσης και ο ορισμός διευθύνοντος συμβούλου.

Πέρα από την ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΗ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε και τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον επικεφαλής του Κεντρικού Διαχειριστή του Συστήματος (ΚΔΣ), αρχές οι οποίες αν και ακόμα δεν έχουν συσταθεί, ωστόσο έχει δρομολογηθεί η δημιουργία τους. Πρόεδρος της ΡΑΕ, ορίζεται ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ επικεφαλής του ΚΔΣ, ορίζεται ο μέχρι πριν τέσσερις μέρες γενικός διευθυντής της ΔΕΗ από όπου και «παραιτήθηκε» ο Ανδριανός Παπαθανασίου. Να σημειωθεί ότι, η ΡΑΕ θα είναι η γνωμοδοτική αρχή για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο ΚΔΣ θα είναι η Ανώνυμη Εταιρία που θα αποτελεί το μηχανισμό εισόδου στο σύστημα των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα πλαίσια της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, χτες ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των τεσσάρων Βασικών Επιχειρησιακών Μονάδων (ΒΕΜ) που αντιστοιχούν στους τομείς των Ορυχείων, Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιλεγούν στο προσεχές διάστημα κατόπιν προκήρυξης των θέσεων. Με την ίδια διαδικασία προκήρυξης θα επιλεγούν με βαθμό γενικού διευθυντή οι επικεφαλής των λεγόμενων οριζοντίων Μονάδων, που περιλαμβάνουν τους τομείς Στρατηρικής, Παρακολούθησης, Οικονομικού και Προσωπικού. Η νέα δομή της ΔΕΗ, με τις τέσσερις ΒΕΜ και τις τέσσερις οριζόντιες μονάδες θα αρχίσει να λειτουργεί προς το τέλος του Ιούνη, ενώ υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο επιχειρησιακό και οργανωτικό μέρος πριν το Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί το καταστατικό και εντός του Ιούνη θα έχει λήξει το θέμα του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ).

Η μετατροπή της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρία, πέραν όλων των άλλων θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στο ΔΣ της Επιχείρησης, δηλαδή από τους τρεις εκπροσώπους που εξέλεξαν οι εργαζόμενοι στις σχετικές αρχαιρεσίες της περασμένης εβδομάδας, θα μείνουν οι δύο. Για να διακανονιστεί όμως το θέμα της μείωσης των εκλεγμένων εκπροσώπων στο ΔΣ της ΔΕΗ θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε πως ήδη έχει αποστείλει μια τροπολογία, η οποία θα προβλέπει ότι η μετάβαση από τα τρία στα δύο μέλη εκπροσώπων θα γίνεται με την επιλογή των δύο πρώτων. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκλειστεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της επιχείρησης που έχει εκλεγεί από την Αγωνιστική Συνεργασία. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να θέσει εκτός διοίκησης τη μοναδική φωνή αντίστασης των εργαζομένων της ΔΕΗ, δηλαδή του εκλεγμένου εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ