Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους έχει εγκαταλείψει η κυβέρνηση

Την αδιαφορία του υπουργείου Γεωργίας κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ  Γ. Πατάκης

Κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διάθεση των ροδάκινων νέας σοδειάς δεν παίρνει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο όταν μεγάλες ποσότητες ροδάκινων οδηγήθηκαν στις χωματερές χωρίς να καταβληθεί καμία αποζημίωση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας στην απάντησή του αρκέστηκε σε γενικότητες που ωραιοποιούν την κατάσταση και δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ο υφυπουργός στις ενέργειες της κυβέρνησης ενέταξε την ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών και των οργανώσεών τους, τη διαφημιστική καμπάνια για την κατανάλωση των ροδάκινων και την αποστολή του συγκεκριμένου προϊόντος ως βοήθεια στους πρόσφυγες του Κοσσόβου και σε άλλες χώρες. Είπε επίσης ότι δίνεται προτεραιότητα στα φορτηγά διέλευσης την περίοδο των εξαγωγών ενώ ισχυρίστηκε ότι έχουν αυξηθεί τα ψυγεία για τη φύλαξη του προϊόντος.

Ο Γ. Πατάκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ο υφυπουργός προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα. «Εχετε, είπε, μεγάλες ευθύνες γιατί εσείς ψηφίσατε το 1996 έναν κανονισμό που η εφαρμογή του έφερε δεινά στους παραγωγούς. Ψηφίσατε τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, δεχτήκατε χαμηλές ποσοστώσεις στα μεταποιημένα ροδάκινα, δεχτήκατε μείωση του μεγάλου όγκου των επιδοτούμενων εξαγωγών και της επιδότησης, δεχτήκατε τη σταδιακή μείωση της απόσυρσης με την οποία εμείς διαφωνούσαμε γιατί δε θεωρούσαμε ότι αυτή η διαδικασία είναι λύση».

Ομως πέρα από τις ευθύνες, για τα μεγάλα θέματα, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και για τα επιμέρους μέτρα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως στον τομέα της μεταφοράς που είναι πάνω από το μισό της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής. «Τα τρένα, είπε, που είναι το πιο φτηνό μεταφορικό μέσο, βρίσκονται στην εποχή του αραμπά αφού δεν υπάρχουν ψυγεία στα βαγόνια. Αν φορτώσουμε ένα φορτίο από τη Βέροια για να πάει στη Σουηδία, θα το βρούμε στον Πειραιά με σάπια ροδάκινα».

Ο Γ. Πατάκης κατέληξε με το ερώτημα: «Θα ενισχύσετε αυτούς τους παραγωγούς για τους οποίους αυτή η χρονιά είναι ακόμα χειρότερη, από τον κρατικό προϋπολογισμό, από αυτά που λέγατε προεκλογικά ότι περισσεύουν από τον προϋπολογισμό σας; Γιατί με αυτά που λέτε, οδηγείτε τους αγρότες στα συλλαλητήρια και θα ψάχνετε τότε να βρείτε υποκινητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ