Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμπαρίστανται στη σάτιρα

Τη συμπαράστασή τους στον Αυστριακό σκιτσογράφο Γκέρχαρντ Χάντερερ που καταδικάστηκε πρωτόδικα από ελληνικό δικαστήριο σε εξάμηνη φυλάκιση για το βιβλίο του «Η ζωή του Χριστού», εκφράζουν η ΕΣΗΕΑ και η Εταιρεία Συγγραφέων, με αφορμή την αυριανή, δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης.

Η ΕΣΗΕΑ ζητά να σταματήσει η δίωξη του Γκ. Χάντερερ και του βιβλίου και τονίζει: «Η καταδίκη του σκιτσογράφου και η κατάσχεση των βιβλίων του είναι πράξεις που πλήττουν τη Δημοκρατία, στρέφονται ευθέως κατά του πολιτισμού και της ελευθερίας του Τύπου. Το δικαίωμα στο λόγο, την κριτική σκέψη και την καλλιτεχνική έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτο. Πουθενά, σε καμιά χώρα, όπου κυκλοφόρησε το βιβλίο, δε διανοήθηκε κανείς να οδηγήσει τον Γκ. Χάντερερ ή τους εκδότες του στα δικαστήρια».

Η Εταιρεία Συγγραφέων σημειώνει ότι «εν όψει της δίκης, στην Αυστρία έχει εκδηλωθεί μεγάλη κινητοποίηση του λογοτεχνικού κόσμου (με επικεφαλής την περσινή νομπελίστα συγγραφέα Ελ. Γέλινεκ) υπέρ του διωκόμενου στη χώρα μας συγγραφέα». Η ΕΣ «συμμερίζεται την ανησυχία του αυστριακού πνευματικού κόσμου, υπερασπίζεται το δημοκρατικό κεκτημένο της ελευθερίας του λόγου», δηλώνει τη συμπαράστασή της στον διωκόμενο συγγραφέα και ευελπιστεί ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα ανάλογα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ