Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύουν μνημεία της Καστοριάς

Με κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, φορείς της Καστοριάς απευθύνουν «διαμαρτυρία - έκκληση ως ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής συνέχειας και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης».

Αφορμή της επιστολής στάθηκε μια πυρκαγιά «η οποία κατέστρεψε ένα ακόμη από τα εναπομείναντα "αρχοντικά" της πόλης μας, κατά συρροήν γεγονός των τελευταίων ετών (...) Τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα όμως όπως το γκρέμισμα και ο εμπρησμός των αρχοντικών, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση καταρρέουν μόνα τους, η εγκατάλειψη και φθορά των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, τα φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας, σε συνδυασμό με την ανοχή, αδιαφορία, απάθεια, ανικανότητα και ραθυμία μερίδας του κρατικού μηχανισμού, των δημόσιων και τοπικών υπηρεσιών», αλλά και «από την αδιάφορη και αρνητική στάση των ιδιοκτητών λόγω έλλειψης ενημέρωσης και ισχυρών κινήτρων, έχουν φέρει πλέον την κατάσταση στο απροχώρητο».

Οι φορείς χαρακτηρίζουν «αστείες υπεκφυγές» τη «μόνιμη απαντητική και αποτρεπτική επωδό» ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» «ή ότι υπεύθυνοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες». Προσθέτουν ότι χρειάζεται «επείγουσα και σοβαρή πολιτική συνολικής αντιμετώπισης να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει στον ιστορικό - παραδοσιακό ιστό, το μεγαλύτερο πυρήνα συγκέντρωσης παραδοσιακών οικιών και μνημείων της πόλη μας, το σύνολο δηλαδή του εναπομείναντος παραδοσιακού - διατηρητέου αρχιτεκτονικού ιστού».

Να σημειωθεί ότι οι υπογράφοντες την επιστολή φορείς «πέφτουν» στην «παγίδα» της σύνδεσης των μνημείων με την «τουριστική ανάπτυξη», θεωρώντας τη «μοναδική ορατή ελπιδοφόρα διέξοδο από την οικονομική κρίση της περιοχής και τη γιγαντωμένη ανεργία (η μεγαλύτερη πανελλαδικά)». Η σύνδεση των μνημείων με την καπιταλιστική τουριστική «ανάπτυξη» και κατ' επέκταση με την «αγορά», πολύ περισσότερο όταν θεωρείται «μονόδρομος» αποτελεί εξίσου μεγάλο κίνδυνο με την εγκατάλειψη των μνημείων και δεν εξασφαλίζει πραγματική ανάπτυξη για όλους τους εργαζόμενους της περιοχής και για πάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ