Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαζικές επαναλαμβανόμενες αντικατοχικές διαδηλώσεις

Υπέρ της παραμονής των κατοχικών δυνάμεων χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, τάχθηκε ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί

Από την αντικατοχική διαδήλωση χτες στη Βαγδάτη

Associated Press

Από την αντικατοχική διαδήλωση χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το «γύρο» του Ιράκ κάνουν οι αντικατοχικές διαδηλώσεις που άρχισαν το Σάββατο με τη μεγάλη συγκέντρωση στη Βαγδάτη, στην οποία συμμετείχαν, κυρίως, σιίτες οπαδοί του Μουκτάντα Σαντρ, αλλά και αρκετοί σουνίτες. Χτες, χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν κατά της κατοχής στην Μπαακούμπα. Την ίδια στιγμή, νέες αντικατοχικές επιθέσεις σημειώνονταν στο Κάιμ, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία και ο Κούρδος Πρόεδρος της χώρας υπεραμυνόταν της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων.

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί κατέκλυσαν, το Σάββατο, το κέντρο της Βαγδάτης, διαμαρτυρόμενοι για την κατοχή και ζητώντας τον ορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων. Επίκεντρο της διαδήλωσης ήταν η πλατεία Φίρντος, όπου στις 9 Απρίλη πριν από δύο χρόνια Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ρίξει το άγαλμα του Σαντάμ, επικυρώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την είσοδό τους στη Βαγδάτη. Στη διαδήλωση συμμετείχαν σιίτες και σουνίτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από το κέντρο της πόλης και μόνο Ιρακινοί στρατιώτες ήταν παρατεταγμένοι στους δρόμους, χωρίς, όμως, να δημιουργηθούν επεισόδια.

Την Κυριακή, ανάλογη διαδήλωση με τη συμμετοχή επίσης χιλιάδων Ιρακινών, σιιτών και σουνιτών, πραγματοποιήθηκε στην Ντιγιάλα. Χτες, ήταν η σειρά της Μπαακούμπα, και εκτιμάται ότι το «κύμα» των διαδηλώσεων θα «περάσει» και από άλλες πόλεις.

Απαντώντας, ουσιαστικά, στις εντυπωσιακές, σε όγκο, διαδηλώσεις, ο Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί υπεραμύνθηκε της παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υποστήριξε ότι «οι ξένες δυνάμεις είναι απαραίτητες προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ασφάλειας και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την οργάνωση ενός νέου ιρακινού στρατού, αλλά και από το κατά πόσο το Ιράκ θα είναι προστατευμένο από την τρομοκρατία». Χαρακτήρισε τον Μουκτάντα Σαντρ «εγκληματία που πρέπει να συλληφθεί» και κατέστησε σαφές ότι τάσσεται ενάντια στην οποιαδήποτε προοπτική εκπόνησης χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο σουνίτης αντιπρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ είχε συναντήσεις, τις τελευταίες 2 ημέρες, με το ανώτατο θρησκευτικό όργανο των σουνιτών, την Ενωση Μουσουλμάνων Κληρικών, και τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών. Στόχος των συναντήσεων, όπως είπε ο Γιαουάρ, είναι «να συμμετάσχουν όλοι στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης».

Νέες επιθέσεις

Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε, χτες, στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Γκάνον» στο Κάιμ, 400 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τραυματίστηκαν μόνο 3 πεζοναύτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση της οποίας φέρεται να ηγείται ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Την Κυριακή, από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί, ενώ το Σάββατο, σε ενέδρα ανταρτών στη Λατιφίγια, σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί στρατιώτες. Αργά χτες το απόγευμα, παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη κοντά σε αμερικανική περίπολο σε αγορά της Σαμάρα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να σκοτωθούν 3 άτομα και να τραυματιστούν 20.

Παραλλήλως, επιβεβαιώθηκε η απαγωγή από αγνώστους ενός Πακιστανού διπλωματικού υπαλλήλου, για την απελευθέρωση του οποίου ζητούνται λύτρα. Επίσης, αμερικανικές πηγές ανακοίνωναν ότι πιθανότατα απήχθη ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, ενώ, την ίδια ώρα, από το Βουκουρέστι γινόταν γνωστό ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι 3 Ρουμάνοι δημοσιογράφοι που κρατούνται όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ