Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ - ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ζητούν απ' το Βελιγράδι «και τα ρέστα»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κέντρο διερχομένων υψηλόβαθμων δυτικών αξιωματούχων ήταν χτες το Βελιγράδι και η Ποντγκόριτσα, με τη σερβική ηγεσία να γίνεται για πολλοστή φορά αποδέκτης ασφυκτικών πιέσεων για μια σειρά ζητημάτων (παράδοση και άλλων Σέρβων και Σερβοβόσνιων πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το μελλοντικό στάτους κβο Κοσσυφοπεδίου, κλπ.).

Το χορό των πιέσεων ξεκίνησε το πρωί ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Πάντι Ασντάουν, που συναντήθηκε με την ηγεσία της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου και της Σερβικής Δημοκρατίας. Οι πιέσεις του Ασντάουν στόχο είχαν την «περαιτέρω ένταση» της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη προκειμένου να συλληφθούν οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς... Κατά τον Ασντάουν, η συνεργασία του Βελιγραδίου με το ΔΠΔ «μόλις άρχισε... αλλά χρειάζεται πολιτικό κουράγιο... προκειμένου να ολοκληρωθεί με τις συλλήψεις των Κάρατζιτς και Μλάντιτς»...

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως λίγο πριν την επίσκεψη Ασντάουν στο Βελιγράδι, η φιλοδυτική εφημερίδα «Ντάνας» φιλοξένησε τους ισχυρισμούς λιποτάκτη (που το υπουργείο Αμυνας έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «άνθρωπο με διαταραγμένη ψυχολογική κατάσταση»), κατά τους οποίους «ο σερβικός στρατός έως πέρσι» φυγάδευε τον Σερβοβόσνιο στρατηγό ε.α. Ράτκο Μλάντιτς «σε στρατιωτική περιοχή έξω απ' το Βελιγράδι». Τα ίδια ισχυρίστηκε χτες και ο πρώην αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς με τη διαφορά πως πρόσθεσε και την «καταγγελία» πως ο Σερβοβόσνιος (πρώην πολιτικός ηγέτης) Ράντοβαν Κάρατζιτς «χρηματοδοτούνταν έως το 2000 απ' την τότε κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Και η Ομάδα Επαφής...

Ακολούθησαν οι διαβουλεύσεις αξιωματούχων απ' τη λεγόμενη διεθνή Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) σε Ποντγκόριτσα και Βελιγράδι με τους Προέδρους και τους πρωθυπουργούς αμφοτέρων των μελών της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου. Βασικό θέμα συζήτησης φέρεται να ήταν οι εκτιμήσεις μεταξύ των αξιωματούχων σε σχέση με το εάν τηρούνται ...τα κριτήρια του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο περί της ενίσχυσης των «δημοκρατικών, ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων». Ωστόσο, σχεδόν βέβαιο είναι πως σ' αυτές τις συναντήσεις (απ' τις οποίες δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση!) τέθηκαν επί τάπητος τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για το μελλοντικό στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, έξω απ' το πρωθυπουργικό μέγαρο στο Βελιγράδι, εκατοντάδες Σέρβοι πρόσφυγες απ' το Κοσσυφοπέδιο διαδήλωναν απαιτώντας απ' τη σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα να δώσει προτεραιότητα «πρώτα απ' όλα» στο ζήτημα διαλεύκανσης της τύχης χιλιάδων συγγενών τους, που αγνοούνται απ' την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο το διάστημα 1998-'99.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ