Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Ο λαός εκλέγει και αποφασίζει

Στην είσοδο της πόλης Ματάνσας δεσπόζει η γιγαντοαφίσα με σύνθημα «Λαός εργατικός, επαναστατημένος και μορφωμένος».Δεν πρόκειται για προεκλογική καμπάνια, αλλά για διαρκείς στόχους των Κουβανών, που γνωρίζουν τι σημαίνει «εκλογές από το λαό για το λαό»
Στην είσοδο της πόλης Ματάνσας δεσπόζει η γιγαντοαφίσα με σύνθημα «Λαός εργατικός, επαναστατημένος και μορφωμένος».Δεν πρόκειται για προεκλογική καμπάνια, αλλά για διαρκείς στόχους των Κουβανών, που γνωρίζουν τι σημαίνει «εκλογές από το λαό για το λαό»
Μια ξεχωριστή διαδικασία πραγματοποιείται σήμερα στην Κούβα. Πρόκειται για την εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων της Λαϊκής Εξουσίας. Στην προεκλογική διαδικασία συμμετείχαν πάνω από οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί, παίρνοντας μέρος στις 41.606 δημόσιες συνελεύσεις. Πάνω από το 84% του εκλογικού πληθυσμού πήρε μέρος σ' αυτές και καθόρισε τους υποψηφίους γι' αυτές τις εκλογές. Φέτος, 378.000 νέοι Κουβανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Από τα τέλη Μάρτη, έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες και τα βιογραφικά των 32.640 υποψηφίων για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, από τους οποίους το 80% είναι απόφοιτοι της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης, το 28% είναι γυναίκες, το 23% νέοι ηλικίας 16-35. Οι υποψήφιοι αυτοί έχουν προταθεί απ' ευθείας από το λαό για να απαρτίσουν τα 169 δημοτικά συμβούλια για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ο σημαντικότερος άνθρωπος της γειτονιάς

Οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και πίστης, που είναι τουλάχιστον 16 χρόνων, μπορεί να είναι υποψήφιος, αρκεί να έχει προταθεί και να έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία των εκλογέων σε μια συνέλευση γειτονιάς ή του χωριού, τις οποίες ονομάζουν Συνελεύσεις Λαϊκής Εξουσίας. Στις συνελεύσεις αυτές παίρνουν μέρος 500-1.000 κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς και συζητούν για όλα τα λαϊκά προβλήματα, ενώ εκλέγουν - μυστικά και μη υποχρεωτικά - και έναν αντιπρόσωπο για τη Δημοτική Συνέλευση Λαϊκής Εξουσίας. Η Δημοτική Συνέλευση Λαϊκής Εξουσίας αποτελείται από το σύνολο των αντιπροσώπων των Συνελεύσεων Λαϊκής Εξουσίας και από κει προτείνονται και τελικά εκλέγονται αντιπρόσωποι για τις Επαρχιακές Συνελεύσεις Λαϊκής Εξουσίας.

Οι υποψήφιοι, εκτός από δραστήριοι, θα πρέπει να είναι η καλύτερη επιλογή και να είναι ικανοί να ακούνε όλες τις ανησυχίες και τα παράπονα των γειτόνων τους, χωρίς να υποτιμούν κανένα απ' αυτά. Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι θέμα ενός ατόμου, αλλά ενός αντιπροσώπου με δυνατότητες και με άμεση σχέση με τη συλλογική συμμετοχή της κοινότητας σε κοινά καθήκοντα και προβλήματα.

Κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δε λαμβάνουν κάποιο μισθό για τη δράση τους αυτή, την οποία ασκούν μετά τις εργασίες ή τις σπουδές τους.

Παρόλο που οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι συναντούν τους γείτονές τους τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, αρκετοί απ' αυτούς δέχονται τηλεφωνήματα και επισκέψεις από τους γείτονές τους, για να τους πληροφορήσουν για τα πρόσφατα προβλήματα, ώστε να δρομολογηθεί η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυσή τους. Ζητήματα που χρειάζονται επίλυση αφορούν επιμέρους θέματα, όπως επισκευές στους σωλήνες νερού, καθάρισμα των χαντακιών, προβλήματα για τη συγκομιδή των απορριμμάτων, μέχρι και αναφορές για διαφοροποίηση στις τιμές ίδιων προϊόντων σε διαφορετικά καταστήματα και έλλειψη κάποιων φαρμάκων στα φαρμακεία.

Μαζί με τους οικογενειακούς γιατρούς, ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος ίσως είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη γειτονιά.

Σημειώνεται ότι ο καθένας που γεννιέται στην Κούβα έχει το δικαίωμα ψήφου, όπως έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης εκπαίδευσης και υγείας. Γεννιούνται με το δικαίωμα να μπορούν να ψηφίσουν όταν φτάσουν 16 χρόνων, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τίποτα, ούτε να περάσουν από πολύπλοκες διαδικασίες. Μόλις φτάσει κανείς την ηλικία των 16, αυτόματα εντάσσεται στους εκλογικούς καταλόγους.

Πραγματικά συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία

Η προεκλογική εκστρατεία στην Κούβα δε μοιάζει σε τίποτα με αυτήν που γνωρίζουμε. Οι υποψήφιοι δε δαπανούν χρήματα για την αυτοπροβολή τους, δε χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ και δεν τους χρηματοδοτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Απλά, αναρτώνται τα βιογραφικά και οι φωτογραφίες των υποψηφίων στα εκλογικά κέντρα.

Σημαντικό στοιχείο της σοσιαλιστικής δημοκρατίας στην Κούβα είναι ο μηχανισμός ανάκλησης των αντιπροσώπων, τόσο στις Δημοτικές Συνελεύσεις Λαϊκής Εξουσίας, όσο και στους βουλευτές και τα πιο πάνω αντιπροσωπευτικά σώματα. Για να ανακληθεί ένας αντιπρόσωπος των Δημοτικών Συνελεύσεων Λαϊκής Εξουσίας, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα εγγράφως από το 20% των εκλογέων της περιοχής, στη συνέχεια να το ψηφίσει η πλειοψηφία των εκλογέων της εκλογικής περιφέρειας, και στην περίπτωση αυτή προκηρύσσεται νέα εκλογική διαδικασία για την αναπλήρωση της κενής θέσης.

Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται με τέτοιο τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια νοθείας. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή. Ενας ψηφοφόρος, κάτοικος, ακόμα και ξένος τουρίστας, μπορεί να παρακολουθήσει και να ελέγξει τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Προϊστορία...

Τις τελευταίες μέρες, καθώς πλησίαζαν οι εκλογές στην Κούβα, από την κοντινή Φλόριδα πύκνωναν οι φωνές περί νοθείας σ' αυτές από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα της κουβανο-αμερικανικής μαφίας. Γι' αυτούς η μόνη έγκυρη εκλογική διαδικασία στην Κούβα πραγματοποιήθηκε πριν από το 1959, οπότε υπήρχε και πολυκομματικό σύστημα.

Ομως, αξίζει να αναφέρουμε το ρόλο που έπαιξε αυτό το πολυκομματικό σύστημα της Κούβας τα 57 χρόνια της νεοαποικιακής Δημοκρατίας. Οταν ο Μπατίστα πραγματοποίησε τη δικτατορία της 10ης Μάρτη 1952, καταλαμβάνοντας τα γραφεία του Στρατού, ακυρώνοντας το Σύνταγμα του 1940 της χώρας, διαλύοντας το Κοινοβούλιο, απολύοντας όσους αρνήθηκαν να δεχτούν τις διαταγές του και δολοφονώντας τους αντιπάλους του, τα πολιτικά κόμματα δεν αντέδρασαν ούτε στο ελάχιστο.

Η κυβέρνηση κατέρρευσε σε λίγες μόλις ώρες και ο Πρόεδρος Κάρλος Πρίο Σόκαρας το έσκασε δειλά από τη χώρα. Η αγανάκτηση ήταν τέτοια, που ο λαός βγήκε στους δρόμους, αλλά σύντομα επέστρεψε στο σπίτι του, όταν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα. Ο δικτάτορας αξιοποίησε το τότε εκλογικό σύστημα και ύστερα από δύο χρόνια σχεδίασε την «εκλογή» του σε μια διαδικασία που έφτασε σε 47,56% αποχή. Η εκλογική απάτη επαναλήφθηκε το Νοέμβρη του 1958, όπου, για άλλη μια φορά, το πολυκομματικό σύστημα βοήθησε τον τύραννο, αλλά ήταν πλέον αργά. Ο λαός, ήδη ένοπλος, δεν πήρε μέρος και η αποχή έφτασε το 54,12%, παρά το γεγονός ότι ψήφισαν και οι ...πεθαμένοι. Ενα αστείο 15,19% των ψήφων εξέλεξε τον Ανδρες Ριβέρο Αγκουέρο ως το νέο «πρόεδρο», κάτι που υποτίθεται ήταν μια επέκταση του καθεστώτος Μπατίστα, χωρίς τον Μπατίστα.

Μετά τη νίκη της Επανάστασης το Γενάρη του 1959, οι μόνες εκλογικές οργανώσεις - κόμματα που απαγορεύτηκαν ήταν αυτές που είχαν στενούς δεσμούς με το καθεστώς Μπατίστα. Αντιμέτωπες με τα μέτρα που υιοθέτησε η Επανάσταση που θα ωφελούσαν την πλειοψηφία του λαού, καθώς και την απόλυτη άσκηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του νησιού, αυτές οι οργανώσεις πήραν το δρόμο της συνωμοσίας και του σαμποτάζ και αργότερα ενώθηκαν κάτω από την «αγκαλιά» των ΗΠΑ.

Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ

Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα αποτελούν την πρώτη εκλογική διαδικασία στην Κούβα, από τότε που η κυβέρνηση Μπους, με θρασύτατο και προσβλητικό τρόπο, ανακοίνωσε πως η Κούβα χρειάζεται τη συμβολή και τη «βοήθεια» των ΗΠΑ για τη «μετάβασή της (σ.σ. της Κούβας) στη δημοκρατία». Οι εκλογές αυτές συνεισφέρουν στη μεγάλη πολιτική πάλη της χώρας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας. Θα συνεχίσει, δε, να φωτίζει ως εναλλακτική πρόταση πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου δικαιώματα.

Μερικά από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση Μπους είναι η δημιουργία και η ενίσχυση - με τη βοήθεια των ΗΠΑ, φυσικά - ενός δημοκρατικού εκλογικού συστήματος, η μεταρρύθμιση των εκλογικών νόμων και η εκπαίδευση εκλογικών παρατηρητών σε ό,τι αφορά ζητήματα καταγραφής ψηφοφόρων, απογραφής των ψηφοφόρων και την εκλογική διαδικασία... Ζητήματα, που η Κούβα έχει προ πολλού επιλύσει και όσο πάει και τα καλυτερεύει, κάτι που για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ μάλλον το αντίθετο ισχύει.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκροτήθηκε η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας (2018-04-19 00:00:00.0)
Συνέχεια διεργασιών με πολλά σενάρια ανοικτά (2017-08-31 00:00:00.0)
Κρίσιμες εκλογές την Κυριακή (2010-09-22 00:00:00.0)
Μεμονωμένες αλλά απαράδεκτες μεθοδεύσεις (2009-10-05 00:00:00.0)
Δικομματικός «καυγάς» για τη νομή της εξουσίας (2006-12-22 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο β' γύρος των εκλογών (2002-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ