Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Δικομματικός «καυγάς» για τη νομή της εξουσίας

Δεν πέρασε η πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για εκλογή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με απλή αναλογική

Χρειάστηκε να φτάσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για να πέσουν οι μάσκες της δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας και του ακομμάτιστου της Αυτοδιοίκησης, που «σέρβιραν» με περίσσια υποκρισία οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, χτες, στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, με μοναδικό θέμα τον νέο τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων της ΤΑ που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Με τον μεν πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, να αρνείται στον εκπρόσωπο της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγο, να διαβάσει και να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή του και τον δε Β. Παπαγεωργόπουλο να ζητά ονομαστική ψηφοφορία, λέγοντας ότι ψηφίζουν «θυρωροί και φωτογράφοι», καθώς έβλεπε ότι η πρότασή του δεν «περνά». Ακολούθησε «μπάχαλο» με τους συνέδρους, όρθιους, να βρίζουν, να γιουχάρουν και να φωνασκούν.

Την ουσία της ατμόσφαιρας που διαμορφώθηκε αποτύπωσε η παρέμβαση του Χρ. Τέγου, εκ μέρους της ΔΑΣ, ο οποίος διαβάζοντας τελικά την πρότασή του υπογράμμισε: «Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου τα κροκοδείλια δάκρυα (σ.σ. περί αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης) ξεχάστηκαν».

Η ΔΑΣ πρότεινε οι εκλογές για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων να γίνουν εδώ και τώρα με νέο τρόπο και συγκεκριμένα με την απλή αναλογική.

Και συγκεκριμένα: Οι αντιπρόσωποι των δήμων στη συνέλευση της ΤΕΔΚ να καθορίζονται σύμφωνα με τη δύναμη των συνδυασμών στις εκλογές της 1ης Κυριακής. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κάθε δήμου να καθορίζεται με την αρχή της εκπροσώπησης όλων και την αναλογική εκπροσώπηση σύμφωνα με τον πληθυσμό. Η διοίκηση της ΤΕΔΚ και οι εκπρόσωποι για την ΚΕΔΚΕ να εκλέγονται με την απλή αναλογική από τη συνέλευση. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να εκλέγεται με απλή αναλογική από τη συνέλευση των αντιπροσώπων της. Ο αριθμός των αντιπροσώπων κάθε ΤΕΔΚ στην ΚΕΔΚΕ να γίνεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται οι εκπρόσωποι των δήμων στις ΤΕΔΚ.

Τελικά ψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ: Να αποσυρθεί το ΠΔ Παυλόπουλου, οι εκλογές να γίνουν με το ισχύον σύστημα και η ΚΕΔΚΕ να επεξεργαστεί νέο τρόπο εκλογής, έχοντας σαν βάση την απλή αναλογική.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος πρότεινε την ψήφιση του νέου ΠΔ επειδή - όπως είπε - αποκαθιστά τη δημοκρατική νομιμότητα.

Ενα μέρος της «Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΝ) συντάχθηκε με την πρόταση της ΔΑΣ και ένα άλλο κομμάτι με την πρόταση του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, Π. Φιλίππου, αυτές οι εκλογές να γίνουν με το ισχύον ΠΔ και να ξεκινήσει άμεσα η αλλαγή του «στην κατεύθυνση της αναλογικότερης εκπροσώπησης».

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι η απλή αναλογική ως «βάση επεξεργασίας», που πρότεινε ο Π. Κουκουλόπουλος, δε σημαίνει κατ' ανάγκη και την πλήρη εφαρμογή της.

Το κλίμα του συνεδρίου - παρωδία είχε δοθεί ήδη από πριν, κατά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, και της ΝΔ, Ι. Τζαμτζή, με τους συνέδρους, ανάλογα με το χρώμα που «φορούν», να χειροκροτούν ή να αποδοκιμάζουν.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Την ένταση που τεχνηέντως δημιουργήθηκε στηλίτευσε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΓΣ της ΚΕΔΚΕ υπογράμμισε: «Συμφωνήσατε όλοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε όλα τα Διατάγματα. Κι έρχεστε τώρα και φωνασκείτε. Οταν, Κυριακή βράδυ, ανακοινώθηκαν "μπλε" και "πράσινα" σημαιάκια, κανείς δε βγήκε να πει ότι είναι ανεξάρτητος».

Ο ίδιος κατά την ομιλία του επισήμανε ότι οι προτεινόμενες ή μη αλλαγές στον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων και οι αντιπαραθέσεις που αναπτύσσονται «δεν έχουν να κάνουν με την εκπροσώπηση περισσότερων δυνάμεων, αλλά με τη νομή της εξουσίας». «Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης - διευκρίνισε - βρίσκονται και οι ρυθμίσεις για την εκλογή των οργάνων της ΤΑ. Η συμμετοχή των εργαζομένων συρρικνώνεται όχι μόνο με μέτρα που περιορίζουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία αλλά και από την ίδια τη λειτουργία της ΤΑ. Οι πλειοψηφίες αναδεικνύονται σε σχηματισμούς με καλά αμειβόμενα μέλη και πολλές εξυπηρετήσεις. Η απλή αναλογική εξοστρακίζεται, υποστηρίζεται από λίγους, ενώ θα έπρεπε σε μια ουσιαστική ΤΑ να είναι σταθερό και μόνιμο σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ