Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Γιορτινά «χάπενινγκ»

Τα Χριστούγεννα είναι, ως γνωστόν, η γιορτή της αγάπης και της ειρήνης (σε 12μηνες άτοκες δόσεις με δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου) και η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, στο πλαίσιο της «επανίδρυσης του κράτους», αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολικές κινήσεις διάχυσης των παραπάνω μηνυμάτων στην κοινωνία. Η στήλη παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα μερικά από αυτά τα - διαβαθμισμένα - σχέδια.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως σκοπεύει, αντί δέντρου, να στολίσει ένα μεγάλο ομοίωμα ζαρντινιέρας στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας. Η χωροθέτηση του «χάπενινγκ» κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού το εν λόγω υπουργείο θέλει να τονίσει, με αυτή τη συμβολική επιλογή των δρόμων, τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει στον προσανατολισμό της «υπηρεσίας» σε σχέση με το παρελθόν της (ο συμβολισμός της Μπουμπουλίνας) έναντι του παρόντος, όπου χαρωποί ασφαλίτες με παλαιστινιακά μαντίλια έχουν αντικαταστήσει τον σκυθρωπό χωροφύλακα και τον ψυχρό παλαιό συνάδελφό τους με τη σκοροφαγωμένη καπαρντίνα (ο συμβολισμός της Στουρνάρη).

Στη ζαρντινιέρα θα κρεμαστούν διάφορα σημειολογικά στολίδια, όπως βόμβες «μολότοφ», σακίδια, σιδηρογροθιές και πατημένες ταυτότητες συνταξιούχων από το αρχείο της Αστυνομίας των τελευταίων 15 ετών. Το «χάπενινγκ» θα συμπληρώνουν νεαροί τελειόφοιτοι της αστυνομικής σχολής, ντυμένοι με τηβέννους, οι οποίοι θα διαβάζουν σύγχρονη ποίηση με εναλλαγές ανάγνωσης μεσαιωνικών χειρογράφων από δίκες της Ιεράς Εξέτασης, της Συνθήκης Σέγκεν, της ευρω-ενωσιακής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και του υπουργικού πονήματος «Αστυνομία - Ο αέναος πλατωνικός φύλακας». Ταυτόχρονα, διμοιρίες των ΜΑΤ, ντυμένοι αναλόγως, θα αναπαριστούν τη γέννηση του Χριστού με διασκεδαστικές προσθήκες που θα γεφυρώνουν το τότε με το τώρα. Ετσι, οι Τρεις Μάγοι θα είναι Πακιστανοί μετανάστες από το Μεταγωγών, οι οποίοι θα προσάγονται για εξακρίβωση στοιχείων στη διπλανή στάνη, αφού το λιβάνι και η σμύρνα ενδέχεται να εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών και ο χρυσός στις σχετικές τελωνειακές διατάξεις.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων επισκέφθηκε όμως και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), η οποία έδωσε εντολή στις Γενικές Διευθύνσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να επιληφθούν του εορταστικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα τοποθετήσει ένα ομοίωμα συμβασιούχου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, το οποίο θα στολίσει, μεταξύ άλλων, με δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους, προσφυγές του ΥΠΠΟ για το ακριβώς αντίθετο, εργαλεία αρχαιολογικής ανασκαφής με ανάγλυφα διάφορα εμπορικά σήματα «χορηγών» και πολύχρωμα αντίγραφα του νομοσχεδίου για την «πολιτιστική χορηγία» μαζί με όλες τις τροπολογίες του. Ευαίσθητα, για την πολιτιστική κληρονομιά, στελέχη πολυεθνικών εταιρειών θα παρουσιάζουν μακέτες - προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της «αειφόρου ανάπτυξης» με έμφαση σε δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους μετονομαζόμενους σε: «OLYMPIALAND» («Ολυμπία Λαντ»), «PARTHENON THEMATIC PARK» («Παρθενώνας Θεμάτικ Παρκ»), «HERAKLION MUSEUM SPA» («Σπα Μουσείου Ηρακλείου») κλπ.

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα στείλει καδρόνια και λοστούς στολισμένα με γιρλάντες στους μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου, ενώ ο ίδιος, σε διάγγελμά του, θα μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας ανεξαιρέτως σε όλους όσοι είναι Ελληνες Χριστιανοί και εξακολουθούν να μελετούν την ώρα που εξακολουθεί να ρέει το αίμα στο Ιράκ, το Λίβανο και την Παλαιστίνη.

Αντε, καλές γιορτές...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ